Sumatra is het grootste eiland van Indonesië en het op vijf na grootste eiland ter wereld. De voornaamste reden om naar Sumatra gaan is de enorme natuurlijke rijkdom. Dat varieert van bergen, moerassen, vulkanen, regenwouden en watervallen tot meren.
Opvallende bewoners zijn de Sumatraanse tijgers, olifanten, apen, kaketoes, neushoorns en de met uitsterven bedreigde Tapanuli orang-oetan, waarvan er nog zo’n 800 zijn en die alleen op Sumatra leven.

De leukste excursies en activiteiten op Sumatra
Op het gebied van flora en fauna kun je op Sumatra ook hele bijzondere dingen zien. Hier groeit de Rafflesia Arnoldii, met een doorsnede van een meter de grootste bloem op onze planeet. De bloem groeit in de donkerste delen van het regenwoud en heeft bladeren die eerder aan een paddenstoel dan een bloem doen denken. Onze tips:
- Gunung Leuser National Park
- Wandelen door het regenwoud
- Lake Toba
- Samosir
- Berastagi
- Sipiso Piso Waterval
- Mount Sibayak
- Medan
Gunung Leuser National Park
Dit bijna 8.000 km2 grote natuurpark in het noorden van Sumatra is van levensbelang voor de natuur van het eiland. Hier wordt niet alleen een groot regenwoud beschermd, maar er leven in het wild nog orang-oetans, neushoorns, gibbons, olifanten, fazanten, makaken, krokodillen, toekans, tijgers en neushoornvogels.
De meest populaire plek voor veel bezoekers is Bohorok Orangutan Sanctuary in Bukit Lawang, omdat je daar nog orang-oetans in hun natuurlijke leefomgeving kunt zien.
Wandelen door het regenwoud
Uit onze 19-daagse rondreis Sumatra, Java en Bali: “Samen met je gids steek je de hangende brug over de rivier over, en maak je een korte wandeling naar boven om een waanzinnig uitkijkpunt te bezoeken. Onderweg heb je een grote kans om wilde orang-oetans vrij door het tropische regenwoud te zien slingeren. Je moet een beetje geluk hebben, want het is geen dierentuin.
Hierna wandel je dieper het Gunung Leuser National Park in om de kleuren, geuren en geluiden van het regenwoud te ervaren. De gids wijst je op zoveel mogelijke wilde dieren en geeft uiteraard een gedetailleerde uitleg over het regenwoud en haar bewoners. Zo zie je mogelijk ook gibbons, bladapen, makaken, vliegende eekhoorns, pauwen of neushoornvogels.
Afhankelijk van de weersomstandigheden en je energie kun je kiezen uit een kortere wandeling van zo’n 3 uur of een langere wandeling van zo’n 5 tot 6 uur.”

Lake Toba
Het Toba Meer (Danau Toba of Lake Toba) is met een lengte van 100 kilometer en een breedte van 30 kilometer het grootste meer van het land en het grootste vulkaanmeer ter wereld. Het ligt namelijk in een vulkaankrater die zo’n 74.000 jaar geleden is ontstaan bij de grootste uitbarstingen die ooit op Aarde plaatsvond. De as werd later tot in Afrika aangetroffen en temperaturen daalde wereldwijd. Hoeveel mensen bij de uitbarstingen omkwamen is niet bekend.
Nu vormt Lake Toba een groen gebied met heuvels, bergen en watervallen. Een enorm meer dus, op een groot eiland. Opvallend is dat er in dat meer ook weer een groot eiland ligt, Samosir.
Samosir
Ook Samosir wordt bezocht in onze 19-daagse rondreis Sumatra, Java en Bali. Dit is een dag uit dat programma:
“Het ligt voor de hand vandaag eerst maar eens meer van Samosir te zien en te weten te komen. Je hoort dus al snel over de Batak, een verzamelnaam voor minderheden die hier al 2500 jaar woonden. Het waren tot in de 19e eeuw kannibalen die mensenvlees aten om hun ziel te versterken.
Je vaart naar Simanindo, waar je fietstocht door de omgeving begint. Zo zie je dorpsbewoners de traditionele Batak-volksdans Tortor doen en bezoek je het museum dat gebouwd is in unieke Batak-bouwstijl.
Verderop in Ambarita (je fietst langs dorpjes en rijstvelden) krijg je een nog beter beeld van de Batak. Je ziet hoe men in die tijd woonde en gaat naar Batu Parsidangan, de steen waar de koning van de Batak zat om recht te spreken. Met de boot ga je vervolgens naar het dorpje Tomok. Hier staat het versierde graf van Batak koning Sidabutar, volgens de overlevering de leider van de eerste bewoners van Sumatra.”
Berastagi
Berastagi wordt voor al te veel warmte beschermd door de bergketen Bukit Barisan en heeft daarom een heerlijk fris klimaat. Twee opvallende aanwezigen bij Berastagi zijn de vulkanen Mount Sibayak en Mount Sinabung. Wil je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving, beklim dan de Gunadaling heuvel in het midden van het stadje. Berastagi heeft ook een beroemde fruitmarkt, waar je verse passion fruit kunt eten.

Sipiso Piso Waterval
Je vindt hier ook de Sipiso Piso waterval. Dit is met 120 meter een van de hoogste watervallen van het hele land. Het water valt vanuit een gat in de rostwand langs de rotsen en met dennenbos versierde omgeving omlaag. Vooral van een afstandje is het een prachtig gezicht.
Mount Sibayak
Je kunt niet in Berastagi zijn zonder in de verte Mount Sibayak (Gunung Sibayak) te zien, de ruim 2.000 meter hoge vulkaan. Het hele gebied rondom deze gigant is vulkanisch gebergte. En weet dat op maar 30 kilometer van Sibayak alweer de volgende vulkaan staat: Sinabung.
Het mooiste is om Mount Sibayak van de top te bekijken. Dat kan, want iedereen met een redelijke fitheid kan hier naar boven. Uit onze reis: “Je begint de tocht op een brede, steile weg door het bos. Om je heen hoor je de geluiden van de wilde gibbons. Al snel wordt het pad smaller en uiteindelijk moet je zelfs stukjes over de rotsen. Maar de tocht blijkt het allemaal waard zodra je bij de zwavel dampende krater staat. Een adembenemend uitzicht!”
Medan
De grootste stad van Sumatra. Medan is ook al een oude stad, maar speelde geen rol tot het in de 17e eeuw een onderdeel werd van het Deli sultanaat. Een paar honderd jaar later ontwikkelden de Nederlanders hier tabaksplantages en werd Medan een haven om naast tabak ook rubber, thee en suiker naar Europa te vervoeren.
Waarschijnlijk het meest opvallende gebouw in Medan is het Istana Maimoon, een paleis dat de sultan van Deli in de 19e eeuw liet bouwen door de Nederlandse architect Theodoor van Erp. Het paleis telt 30 kamers en is nu een museum. Aanvankelijk was het ook de bedoeling daar een kleine moskee te bouwen. Dat pakte echter groter uit en de kleine moskee werd de indrukwekkende achthoekige Masjid Raya Medan.

Op maat gemaakte reizen naar Sumatra
Bij AsiaDirect combineren we tientallen jaren reiservaring met heel veel lokale expertise. Onze Indonesië rondreizen worden ter plaatse samengesteld. We kennen de hotels en maken de excursies die we aanbevelen eerst zelf.
De Indonesië rondreizen die je hieronder ziet staan, gaan naar Sumatra. Wil je iets aanpassen, dan kan dat. We combineren jouw wensen met onze kennis om samen een prachtige rondreis op maat te maken. Een paar voorbeelden:
- 19-daagse rondreis Sumatra, Java en Bali
- 8-daagse bouwsteen Sumatra
- 6-daagse bouwsteen Sumatra (Lake Toba)
Sumatra met kinderen
De meeste kinderen hebben belangstelling voor dieren en natuur. En dan ben je op Sumatra helemaal op de juiste plek. Dit zijn onze tips (ze zijn onderdeel van de reizen die we naar Sumatra aanbieden):
- Doe een jungle tour! Samen met je gids steek je in het Gunung Leuser National Park de hangende brug over de rivier over en maak je een korte wandeling naar boven om een waanzinnig uitkijkpunt te bezoeken. Onderweg heb je een grote kans om wilde orang-oetans vrij door het tropische regenwoud te zien slingeren.
- Maak een boot- en fietstour in Samosir. Leer alles over de Batak, ooit kannibalen. Je ziet traditionele dans, rijstvelden en de steen waar de koning van de Batak zat om recht te spreken.
- Je kunt heerlijk zwemmen in het Toba meer. Zorg wel dat je even informeert waar je mag en kunt zwemmen.
- Wil je zelf leren hoe je de lokale specialiteiten van Sumatra later ook thuis kunt maken, volg dan een kookles. Je gaat mee naar de markt om ingrediënten te kopen en leert vervolgens handige wetenswaardigheden van de Sumatraanse keuken. Uiteraard mag je je baksels zelf opeten.
- Voor een mooi uitzicht over Berastagi en omgeving beklim je de Gunadaling heuvel in het midden van het stadje. Berastagi heeft ook een beroemde fruitmarkt, waar je verse passion fruit kunt eten.
- Ook kun je naar de Sipiso Piso waterval. Dit is met 120 meter een van de hoogste watervallen van het hele land. Het water valt vanuit een gat in de rostwand langs de rotsen en met dennenbos versierde omgeving omlaag. Vooral van een afstandje is het een prachtig gezicht.
Beste tijd om Sumatra te bezoeken
Van april tot oktober is het overwegend droog op Sumatra. En dat is van belang. In de regentijd is het niet aantrekkelijk om trekkings te lopen of op een weg te staan die door de regen is weggespoeld.
September, oktober en november zijn de natste maanden. De meeste regen valt in Medan en Bukit Lawang. Weet wel -en dit geldt voor heel Sumatra- het kan ook in de droge tijd regenen, maar niet zo veel.
Tussen mei en oktober schommelen de temperaturen tussen 18 en 26°C, met juli, augustus en september als warmste maanden. In de wintermaanden december, januari en februari wordt het rond de 5°C.
Hoeveel dagen heb je nodig op Sumatra?
Je hebt 7 of 8 dagen nodig voor Sumatra. Dan kun je veel zien en doen. Veel reizigers combineren Sumatra met een van de andere Indonesische eilanden. Op een reis van ongeveer 3 weken kun je echt heel veel prachtige plekken bezoeken (en van het strand genieten).