Als je alleen maar de meest voorkomende ingrediënten uit de Indonesische keuken opsomt, komt bij ons meteen een sterk gevoel van lekkere trek op: rijst, kokosmelk, sambal, sojasaus, garnalenpasta, limoengras….
In Nederland zijn we niet onbekend met Indonesische lekkernijen, dus sommige gerechten uit deze top 10 (in willekeurige volgorde) ken je misschien al. Anders wil je het zeker eens proberen, al helemaal als je in Indonesië bent.
1. Nasi Goreng

Een publieksfavoriet! Nasi goreng betekent niks meer dan gebakken gekookte rijst. Het was ooit vooral een gemakkelijk gerechtje om de gekookte rijst die over was op te maken, meestal voor het ontbijt. Die rijst werd dus gebakken met wat olie, ui en knoflook. Gebakken eitje erbij en klaar.
2. Rendang

Rendang is een gerecht van de Minangkabaus die lang geleden alleen op West-Sumatra leefden. Het werd vroeger alleen bij speciale gelegenheden gemaakt. Echte rendang maken kost tijd, omdat het rundvlees op een laag pitje met kokosmelk en kruiden wordt gekookt.
Het vlees wordt op deze manier goed mals en de smaken trekken in het vlees. Op West-Sumatra bestaat ook een versie waar het vlees helemaal wordt drooggekookt, en dus eigenlijk gebakken. Zo kan het maandenlang bewaard worden.
3. Saté

Wie kent dit niet? Saté betekent ‘houten prikker met stukjes vlees’. En dat is precies wat het is. Het komt van oorsprong uit Indonesië en Maleisië. In beide landen worden de vleespiesjes van oudsher gegeten met witte rijst (vaak kleefrijst) en komkommer (al dan niet in het zuur).
Vaak is de marinade of de saus die erbij wordt geserveerd afhankelijk van de vleessoort. De variant met varkensvlees vind je (uiteraard) alleen op het niet islamitische Bali.
4. Gado-Gado

Gado-gado vertaalt letterlijk als mix-mix. Je kunt dus allerlei ingrediënten in deze van oorsprong Java afkomstige warme groentesalade met pindasaus, maar aardappelen, ei, tempeh en blokjes van de samengeperste rijst lontong horen er eigenlijk wel in te zitten.
5. Soto Ayam

De bekendste Indonesische soep heet soto ayam. Dit is gele kippensoep met kurkuma, citroengras, en gember. Soto ayam is niet erg pittig, eerder aromatisch, en wordt meestal geserveerd met rijst, glasnoedels, ei en limoen. Er bestaan veel lokale varianten zoals soto betawi (Jakarta) of soto lamongan (Oost-Java).
Is soto ayam typisch Javaans? Je zou kunnen zeggen van wel. De typische bumbu (kruidenbasis) van kurkuma, gember, citroengras, knoflook, en sjalot komt uit de Javaanse kooktraditie.
6. Babi Guling

Voor babi guling moet je naar Bali. Het wordt alleen daar op het hindoeïstische eiland gegeten. Babi is namelijk varken en babi guling een aan het spit geroosterd speenvarken gevuld met een kruidenpasta van onder meer koriander, chili, citroengras en knoflook. Je krijgt er meestal rijst en sambal bij, en ook groente en gebakken stukjes ingewanden.
7. Bakso

Natuurlijk vind je in Indonesië, net als in andere Aziatische landen veel streetfood. In de Indonesische archipel is bakso populair. Overal op straat zie je karretjes met flinke pannen bouillon op het vuur.
Bakso is een populair Indonesisch gehaktballetje. Het wordt opgediend met bouillon. De ingrediënten zijn dan bouillon, noedels en gehaktballetjes, maar ook taugé en lente-ui.
8. Ikan Bakar

Voor de visliefhebbers is dit een must eat! Ikan bakar is een gegrild visgerecht. De naam ikan bakar betekent letterlijk ‘verbrande vis’ in het Maleisisch. Voordat het wordt gebakken, wordt de vis in vlindervorm gesneden en daarna gemarineerd in sambalsaus.
Ikan bakar wordt geserveerd met ketjap, sambal en rijst. Dit gerecht kan ook worden opgediend met andere soorten seafood, zoals inktvissen en mosselen.
9. Ayam Cincane

Het kipgerecht ayam cincane komt van Borneo en dat kun je proeven omdat het erg steunt op kip en kokosmelk, beiden favorieten op het enorme (gedeeltelijk Indonesische) eiland. De kip wordt langzaam gestoofd en vervolgens geroosterd in een spicy rode saus. Het resulteert in een complexe smaak van zoet, pittig en zuur, met veel aroma’s door de kruidige kruidenpasta en de kokosmelk.
10. Pisang Goreng

Pisang Goreng zijn bananen bedekt met beslag die vervolgens worden gefrituurd in hete olie. Het is eigenlijk meer een tussendoortje of dessert dan een gerecht. Nadat de pisang goreng is gefrituurd wordt het beslag lekker krokant en de banaan zoet en mals. Het is eenvoudig om te maken, maar oh-zo-lekker. Na één hap van dit lekkere ‘snackje’ wil je meer en meer!










































