Wat zijn de belangrijkste feestdagen in Maleisië?
Voordat we aan de belangrijkste feestdagen en religieuze dagen toekomen is het goed om even te vermelden dat in Maleisië niet overal het weekeinde op zaterdag en zondag valt. Zo houden ze in Johor, Kelantan, Terengganu en Kedah de vrijdag en zaterdag vrij om te ontspannen.
Er zit ook verschil in de officiële vrije dagen. Sommigen worden in het hele land gehouden, andere alleen in een of meerdere regio’s.
Belangrijke religieuze dagen en feestdagen:
Ramadan
De islamitische vastenmaand is voor Maleisiërs de belangrijkste religieuze gebeurtenis van het jaar. Het is niet alleen een tijd van bezinning, maar wordt ook gebruikt om de familiebanden aan te trekken. Tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt er niet gegeten.
Veel islamitische restaurants zijn dan dus dicht, maar Chinese en niet-moslim restaurants blijven open. Omdat veel moslims ramadan bij hun familie doorbrengen, kan het zijn dat treinen en bussen op dagen voor en na de ramadan erg druk zijn.
Informatie over vaccinaties, geldzaken en internet, plus de meestgestelde vragen over Maleisië vind je op onze pagina Reistips Maleisië.
Deepavali
Deepavali of diwali is een hindoefeest uit India, maar wordt ook volop gevierd in Maleisië. Bij het ‘feest van het licht’ maken gelovigen thuis versieringen op de vloer en worden overal lantaarns en kandelaars aangestoken. Vaak is er ook vuurwerk. Familieleden zoeken elkaar op en er wordt gezamenlijk gekookt en gegeten.

Chinees nieuwjaar
Dit valt meestal in februari. Veel Maleisische Chinezen, bijna een kwart van de bevolking, vieren de feestdagen van de Chinese kalender en daar is het Chinees nieuwjaar de belangrijkste van.
Huizen worden voor de jaarwisseling grondig schoongemaakt om ‘ongeluk weg te vegen’, er worden nieuwe kleren gekocht en -uiteraard- worden er boodschappen gedaan voor een feestelijke maaltijd.
Officieel duurt Chinees nieuwjaar (in de meeste Maleisische regio’s) drie dagen, maar er zijn zo’n twee weken lang festiviteiten en versieringen.