Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hot Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Traditionele Thaise massage - yoga voor luie mensen?'
Thailand

Traditionele Thaise massage - yoga voor luie mensen?

Jeroen » Oktober 2020

Een traditionele Thaise massage, je ontkomt er in Thailand gek genoeg bijna niet aan. Terwijl van oudsher deze massages alleen werden gegeven door monniken in Boeddhistische tempels, kan je tegenwoordig een Thaise massage op vele plekken ervaren. In massagesalons, ziekenhuizen, hotels, op het strand en zelfs midden op het water (ja echt, op de River Kwai. Maar hoe is de Thaise massage, die overigens de oudste geneesmethode ter wereld is, ontstaan? Wat voor technieken worden er gebruikt en wat doet dit met je lichaam? Speciaal voor jullie hebben wij ons er eens goed in verdiept!

Geschiedenis

Thailand Thaise traditionele massage 172

De Thaise massage is zo’n 2.500 jaar geleden ‘uitgevonden’ door een geleerde dokter uit Noord India (!?). Dokter Jivaka Kumar Bhaccha leefde in dezelfde tijd als Buddha en hij had dan ook de eer gekregen om ziektes en onbalans bij Buddha te genezen. Hij hielp Buddha van zijn kwalen af te komen met behulp van behandeling waarbij vier elementen te pas kwamen: spirituele ondersteuning, voeding, kruiden en massage. Toen het Boeddhisme in Thailand werd ingewijd, introduceerde de monniken ook de massagevorm van Dokter Jivaka en deze geneesmethode werd gelijk omarmt in het toenmalige Siam (de oude naam van Thailand). Er zijn ook Chinese en Indiase invloeden in de Thaise massage te bespeuren als gevolg van het sterke handelspartnerschap met China en India rond deze tijd. Zo zie je elementen van de Chinese acupressuur en de Indiase Yoga terug in de traditionele Thaise massages. Dit gecombineerd met eigen massagetechnieken heeft ervoor gezorgd dat er een geheel eigen massagevorm is ontstaan voor niet alleen het lichaam, maar voornamelijk je geest. Van generatie op generatie worden de technieken voor de Thaise massage doorgegeven. Maar om er helemaal zeker van te zijn dat geen enkele kennis op het gebied hiervan verloren zal gaan, heeft koning Rama III de traditie in 1832 in steen laten graveren. Vandaag de dag kunnen deze stenen nog bewonderd worden in Bangkok, in de tempel Wat Pho, waar tevens de grootste liggende Boeddha ter wereld ligt. In dit tempelcomplex bevindt zich de bekendste massageschool van Thailand waar de studenten de technieken nog altijd afleren van de gegraveerde stenen.

Hoe gaat het te werk?

Thailand beach massage relax
Geniet van een Thaise massage op het strand

Misschien dacht je bij het lezen van de titel: yoga voor luie mensen? Wat heeft dit nou weer met massages te maken. Nou eigenlijk alles. Want tijdens een traditionele Thaise massage ga je niet rustig op een bedje liggen en kom je daar de komende paar uur niet vanaf. Nee, bij een Thaise massage word je door de masseur in allerlei yoga-posities gebracht (ja jeetje wat vermoeiend). Tijdens deze 1 tot 2 uur durende massage word je in een soort wijde pyjama gehezen waarin je je makkelijk kan bewegen. Je neemt plaats op een matras en vanaf dit moment word je lichaam in verschillende yoga-posities gebracht. Met behulp van de knieën, ellebogen en af en toe zelfs het hele gewicht van de masseur worden verschillende punten/energielijnen in het lichaam ‘bewerkt’, zoals men dit in massagetermen noemt. Met behulp van deze verschillende drukpunten en massagegrepen wordt er druk uitgeoefend op je reflexpunten in je lichaam en worden spieren zo lang gekneed tot het allerlaatste beetje spanning is verdwenen. Je wordt bij wijze van spreken uitgerekt doordat de masseur je lichaam helemaal losmaakt.

Wat gebeurt er met je lichaam?

De bedoeling van een traditionele Thaise massage is dat je geest als het ware in een trance terecht komt. Dit klinkt misschien niet heel prettig, maar we leggen het je uit. Met behulp van een Thaise massage worden blokkades in je lichaam verholpen. Tekortkomingen van de energielijnen worden weggewerkt en bovendien zorgt een Thaise massage ervoor dat het lichaam en de geest met elkaar samen gaan en zich op elkaar gaan afstemmen. Hierdoor voelt je lichaam na zo’n massage weer als herboren. Het woord gaat dan ook rond dat een Thaise massage een gift is voor het lichaam, de geest en het gevoel. Kortom: een traditionele Thaise massage zorgt voor complete ontspanning.

Gevolgen

Thailand Thaise massage 159

Een Thaise massage is op vele gebieden goed voor je. Zo kunnen voelbare lichamelijke klachten worden verholpen, zoals rug- en nekklachten, hoofdpijn, stijve spieren en zelfs buik- en menstruatiepijn. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je lichaam van binnenuit wordt hersteld. De Thaise massage zorgt voor versoepeling van het weefsel, een verbeterde bloedsomloop en het stimuleert ons lymfesysteem. Ten slotte krijg je energie van deze massages en word je er flexibeler van, wat weer goed van pas kan komen bij die uitdagende jungle trekking in Chiang Mai. Maar niet alleen lichamelijk, ook op fysiek en geestlijk gebied draagt deze massage veel bij. Het bestrijdt spanning en stress en verlaagt depressieve gevoelens. Al met al wordt er ook wel gezegd dat een Thaise massage ons geluksgevoel verhoogt en dat het bovendien levensverlengend werkt.

Onze tips

Een Thaise massage kan soms als pijnlijk worden ervaren. Begin daarom eerst met een voetmassage. Is deze bevallen? Dan kan je je een paar dagen later wagen aan DE echte, traditionele Thaise massage. Gaat de masseur toch iets te hardhandig van werk? Door ‘bauw bauw’ te zeggen zal de masseur de massage minder hardhandig voortzetten.

Laat ons weten wat jouw ervaring is!

En wat vind jij van een Thaise massage? Meningen verschillen enorm maar je moet het geprobeerd hebben. Hou je ervan of vind je het maar een onaangename ervaring? laat het ons weten op onze Facebook pagina!

Jeroen, auteur van het artikel Traditionele Thaise massage - yoga voor luie mensen?

Jeroen

Zuidoost-Azië specialist
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Thailand
Activiteit
Tips

Vragen of reisadvies?
We helpen je graag verder :)

Bel ons nu

Onafhankelijke review sites geven AsiaDirect:
9.3

AsiaDirect is aangesloten bij:
Logo ANVR Logo Calamiteitenfonds Logo SGR

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!