Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Koken en garnalen vissen met de lokale bevolking in Ayutthaya'
Thailand

Koken en garnalen vissen met de lokale bevolking in Ayutthaya

Oktober 2020

Altijd op zoek naar unieke reiservaringen

Ayutthaya Eco boerderij Garnalen Vissen bij de mensen thuis
Een kijkje in het leven van een lokale familie

AsiaDirect is continu op zoek naar nieuwe activiteiten zodat reizigers steeds weer een unieke reiservaring kunnen opdoen. Met een grote groep achter een reisleider met een oranje vlaggetje aanlopen is niet echt ons ding. Eén van die nieuwe activiteiten is het vissen en koken met de lokale bevolking in Ayutthaya. Onze stagiair Anouk ging deze tour uittesten. In dit blog lees je haar ervaring tijdens deze dagtour.

Ayutthaya, de oude hoofdstad van Thailand

Ayutthaya Eco boerderij Garnalen Vissen Anouk en Khun Ben
Op pad met Khun Ben

Samen met onze gids Khun Ben stappen we in de auto om van de huidige hoofdstad naar de oude hoofdstad te rijden, namelijk Ayutthaya. Tijdens de rit vertelt onze lokale gids Khun Ben een aantal leuke feitjes over Ayutthaya en de ruïnes die we zullen bezoeken. Zo vertelt ze o.a. dat Ayutthaya wel vier eeuwen lang de hoofdstad van Thailand is geweest en dat de naam Ayutthaya ‘niet te veroveren’ betekent. In 1765 viel het Birmese leger Ayutthaya binnen en in 1767 werd de stad platgebrand, met de ruïnes als overblijfselen van deze oude hoofdstad.

De tempel ruïnes van Ayutthaya

Ayutthaya Eco boerderij Garnalen Vissen Boeddha

Als we uitstappen, zien we de eerste eeuwenoude ruïne: Wat Yai Chai Mongkhon. Khun Ben laat ons zien hoe de ruïne er voor de oorlog met de Birmezen uit zag. We krijgen de tijd om overal een kijkje te nemen. Bovenop een hoge tempel maken we een foto van het uitzicht. Hierna lopen we naar de immense liggende Boeddha. Khun Ben laat me zien hoe je met een één Baht muntje een wens kan doen. Ik plak de munt tegen de voet van de liggende Boeddha aan en doe een wens.

De volgende ruïne is Wat Mahathat. Onderweg stoppen we nog even bij een lokaal kraampje om Aziatische zoete roti pannenkoekjes te kopen. Het fijne aan deze privé tour is dat je zelf kan aangeven waar je zin of geen zin in hebt. Er is een programma, maar hier kan in overleg van afgeweken worden als je liever ergens langer blijft, een extra stop wilt maken of iets minder leuk vindt.

Ayutthaya Eco boerderij Garnalen Vissen2
Boeddha hoofd dat is verwikkeld in de wortels van een heilige Banyan boom

Bij de Wat Mahathat aangekomen, zien we direct allerlei Boeddha’s die door de vernielingen gebroken zijn. Dit draagt bij het bijzondere gevoel dat je krijgt als je door deze historische plek wandelt. Eén van de meest bijzondere plekken voor de lokale mensen én voor de toeristen is het Boeddha hoofd dat is verwikkeld in de wortels van een heilige Banyan boom. Khun Ben vertelt dat de wortels van deze boom tijdens de oorlog om het Boeddha hoofd zijn gegroeid. Omdat dit zo bijzonder is, heeft UNESCO deze Boeddha op de werelderfgoedlijst geplaatst.

We bezoeken hierna alweer de laatste, maar misschien ook wel één van de meest bijzondere ruïnes in Ayutthaya: Wat Chai Watthanaram. De ruïne is prachtig gevestigd langs de Menam Chao Phraya. Terwijl we de tempel ruïne bekijken vertelt Khun Ben ons over de historie van deze tempel.

Lokale lunch met enorme garnalen

Thailand Ayutthaya garnalen vissen en koken
De lekkerste garnalen vind je in Ayutthaya

Na al die ruïnes, hebben we behoorlijk honger gekregen. In een lokaal restaurant krijgen we een heerlijke Thaise lunch met enorme verse garnalen voorgeschoteld. Het is verrukkelijk!

Koken met locals op een ecologische boerderij

Thailand Ayutthaya Excursie koken en garnalen vissen Anouk met Khun Ben
Koken met een lokale familie

De volgende stop is een lokale ecologische boerderij. De lokale mensen staan ons al op te wachten als we aankomen. We worden vriendelijk begroet en gaan direct met ze aan de slag om heerlijke zoetigheden te koken. We maken Kanom Kong koekjes van onder andere verschillende suikersoorten, pandan en rijst. Dit geheel koken we in kokosnootmelk. Het is echt heerlijk!

Thaise yoga les

Ayutthaya Eco boerderij Garnalen Vissen massage
Tijd voor een beetje ontspanning

Na al dat koken, is het tijd voor ontspannen tijdens een authentieke Thaise yoga les. In twintig minuten verander je meerdere keren van positie om zo al je spieren los te maken. Het ziet er gek uit, maar als je het doet merk je dat je eventjes helemaal tot rust komt. En het schijnt nog goed voor je rug te zijn ook! Leuk om een keer mee te maken!

Garnalen vissen met een lokale visser

Ayutthaya Eco boerderij Garnalen Vissen vissen op de rivier

Optioneel in deze tour is om te gaan garnaal vissen op de rivier bij Ayutthaya! Ik ben erg benieuwd hoe de echte locals hier vissen en hoe ze dagelijks aan hun kost verdienen. Dus deze optie doen we erbij.

De lokale visser heeft zichtbaar plezier dat we hem vandaag een handje komen helpen. Khun Ben en ik stappen samen in het lokale vissersbootje. De lokale visser legt uit hoe hij dit dagelijks doet en hij geeft ons allebei een vishengel met lokaas eraan. Na een tijdje begint mijn vishengel te bewegen en heb ik beet! Ik vang mijn eerste garnaal!

Een unieke lokale ervaring

Ayutthaya Eco boerderij Garnalen Vissen garnaal gevangen
Ja, Khun Ben heeft de eerste garnaal gevangen!

Tijdens deze tour duik je werkelijk in het dagelijkse leven van de Thaise bevolking. Je maakt kennis met ze en helpt ze een handje bij hun dagelijkse bezigheden. Wil je de Thaise cultuur leren kennen tijdens een niet toeristische tour? Dan is deze tour een absolute aanrader!

 

15

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!