Individuele rondreizen Alle reizen op maat aanpasbaar Lokale organisatie Laagste prijsgarantie!
×

Gratis naar Vakantiesalon Brussel

Van 6 t/m 9 februari staan we weer op Vakantiesalon Brussel! Maak een afspraak om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen.
Bestel je gratis kaarten nu!
JA, IK WIL GRATIS KAARTEN!
Blog - Thailand - betaaleenheid Thailand Baht - Tips voor geldzaken

Thailand – Tips voor geldzaken

Home / Blog / Thailand – Tips voor geldzaken

De munteenheid waarmee je betaalt in Thailand is de Thaise Baht. Wanneer je geld gaat wisselen in Thailand krijg je voor 1 euro ongeveer 40 baht, maar check dat uiteraard altijd even online voor je vertrekt want de wisselkoers kan flucturen. De makkelijkste manier om de Thaise Baht te krijgen is door te pinnen of wisselen. In de steden en op grotere eilanden is op vrijwel iedere hoek van de straat een ATM geldautomaat, waar je eenvoudig met je Nederlandse of Belgische pinpas geld uit de muur kunt halen. In kleine dorpen en de erg afgelegen eilanden zijn soms (nog) geen pinautomaten. In dat geval adviseren wij om vooraf voldoende geld te pinnen. Ook een creditcard meenemen kan goed van pas komen, maar dit is geen must.

Munten en briefjes

40 Baht is dus ongeveer 1 Euro. Voor 40 Baht heb je hier al een tosti, een motorbike ritje, 4 flessen water of een heerlijke zak gebakken banaantjes. In 1 Baht zitten 100 Satang, maar er wordt alleen nog maar betaald met 25-Satang en 50-Satang munten. De waarde hiervan is dus een kwart Baht of een halve Baht. Kleine munteenheden bestaan uit muntstukken. Zo heb je muntstukken van 1, 2, 5 en 10 Baht. Grotere munteenheden worden uitgegeven in briefgeld: 20, 50, 100, 500 en 1000 Baht.

Betalen met 1000 Baht

Voor de locals is 1000 Baht al heel veel geld. Het is dan dus ook niet gek dat ze daar niet altijd van terug hebben. Dit kun je eenvoudig oplossen door een pakje kauwgom of een flesje water bij een 7-Eleven supermarkt te kopen. 7-Elevens vind je in overvloed door heel Thailand en zij hebben altijd voldoende wisselgeld op voorraad.

Hoe kom je bij je geld?

De makkelijkste manier om aan je geld te komen is om te pinnen of te wisselen. Transactiekosten per keer dat je pint liggen rond de 5 Euro die de Thaise bank inhoudt. Afhankelijk van je Nederlandse bank kunnen hier nog een paar euro bijkomen voor pinnen buiten Europa. Wij adviseren dus om in een keer een groter bedrag te pinnen, zodat je onnodige transactie- en pinkosten kunt vermijden en je genoeg contant geld heb om de eerste paar dagen mee door te komen (denk aan ongeveer 10.000 Baht, zo’n 250 Euro). Als je hier eenmaal in Bangkok bent aangekomen, kunnen wij je naar een goede en makkelijk te bereiken bank wijzen. Daarnaast is het handig om een creditcard mee te nemen. Deze wordt op veel plaatsen geaccepteerd, zoals in de hotels, restaurants en winkels. Een laatste optie is om contact geld mee te nemen vanuit Nederland en dit vervolgens bij een wisselkantoor of bank in Thailand om te ruilen voor Baths. En het meest veilige zit je natuurlijk met een pinpas, creditcard en een beetje contant geld. Let er wel op dat je beter niet op de luchthaven of in het hotel wisselt. Hier krijg je over het algemeen een minder goede koers. Wisselen bij banken is geen probleem en de koersen zijn een stuk beter dan in Nederland bij de bank. Een ander alternatief is om vooraf lokale valuta aan te schaffen bij het GWK. In winkels en restaurants kun je niet met je Nederlandse pinpas betalen.

Tips en afdingen

Een eerste en zeer belangrijke tip om tientallen euro’s te besparen per pin-beurt. Kies tijdens het pinnen voor de optie ‘without conversion’ in plaats van ‘with conversion’. Deze mogelijkheid krijg je direct nadat je een gewenst pinbedrag heb ingevoerd. Wanneer je op ‘without conversion’ drukt, zijn de pinkosten (conversiekosten) vele malen lager dan wanneer je ‘with conversion’ pint. Een tweede tip om geld te besparen: Afdingen, afdingen en nog eens afdingen. Het is hier een spelletje en de locals verwachten niet anders dan dat je afdingt. Probeer op een vriendelijke en luchtige manier iets van de prijs af te krijgen, met een glimlach en een nuchtere insteek: lukt het niet, dan lukt het niet. Volgende keer beter of betaal de gevraagde prijs, het is toch wel goedkoper dan thuis. Daarentegen, afdingen op eten wordt in de Thaise cultuur als respectloos gezien en gebeurt dus ook bijna niet (op een paar onwetende reizigers na). Het wordt ook als onbeschoft gezien om te onderhandelen over een product wat je uiteindelijk toch niet wilt kopen, zelfs wanneer de verkoper akkoord gaat met jouw originele bod.

Onze reistips

Cambodja - Angkor Wat Luchtfoto Vanaf Luchtballon - 4 Dagen Siem Reap
Cambodja
Cambodja - 4 dagen
4-Daagse bouwsteen Siem Reap
 • De ideale aanvulling op jouw rondreis
 • Bezoek o.a. de beroemde Angkor Wat en Angkor Thom
 • Maak een unieke boottocht
per persoon vanaf
€396
Thailand - Hua Hin - Strand met uitzicht
Thailand
Strandvakanties - 8 dagen
8-Daagse strandvakantie Bangkok en Hua Hin
 • Eastin Hotel Makkasan en Ibis Hua Hin
 • Combineer de metropool Bangkok met een strandvakantie op Hua Hin
 • Verblijf 2 nachten in het Eastin Hotel Makkasan Bangkok ****
per persoon vanaf
€309
Indonesie - Orang Oetans - Oog in oog met de Orang-Oetans op Sumatra
Indonesië
Excursies - 5 uur
Spot Orang-oetans op Sumatra
 • Halve dagexcursie
 • Kom oog in oog met de Orang-Oetans op Sumatra
 • Wandel door de jungle van Gunung Leuser NP
per persoon vanaf
€65
Vietnam - Platteland Buffel in Modder - Do it your way Individuele rondreis
Vietnam
Individuele rondreizen - 15 dagen
15-Daagse rondreis Vietnam, Do it your way!
 • Het beste van Vietnam on a budget
 • De hoofdlijnen van de reis staan vast, de rest bepaal jij!
 • Duik in de lange, beruchte historie van Vietnam
per persoon vanaf
€1007
Blijf op de hoogte
Ontvang maandelijks tips, info over nieuwe reizen en kortingen!