
Java is voor velen een vast onderdeel van hun reis naar Indonesië. Logisch, want Java heeft veel te bieden. In dit blog ‘Java: Algemene Informatie’ vertellen we je meer over de achtergronden van het Indonesische eiland.
Java
Java is het 13e grootste eiland ter wereld en het op 4 na grootste van Indonesië. Het eiland is ontstaan als gevolg van vulkaanuitbarstingen. Nog altijd vormen meer dan 100 (!) vulkanen de ruggegraat van Java, waarvan minstens dertig vulkanen nog actief zijn, en Mount Bromo de indrukwekkendste is, Mount Merapi de actiefste en Mount Semeru (met 3.676 meter) de hoogste.
Als je dit leest, dan weet je meteen dat je op Java in een andere wereld stapt, eentje waar de kracht van de natuur vormend is geweest en is. Waar de mens weliswaar rijstvelden en cultuur heeft gebracht, maar waar water en vuur uiteindelijk bepalend zijn. Een interessante wereld dus ook, met miljoenen mensen die daar enkele van de mooiste tempels ter wereld hebben gebouwd, die daar soms nog leven alsof de tijd stilstaat, en simpelweg afhankelijk zijn van de rijst die ze zelf moeten verbouwen.
TIP – bekijk al onze Indonesië reizen.


Java: Algemene Informatie. Garuda
Java bestaat in zijn geheel uit tropisch regenwoud, aangevuld met mangrove bossen in het noorden en rotskliffen aan de zuidkust. Die natuur en de dieren die er leven worden beschermd in een aantal nationale parken op het eiland. Java heeft eigen (unieke) soorten neushoorns, buffels, gibbons, een ‘eigen’ Javaanse tijger, en de Javaanse havikarend. De roofvogel is de nationale vogel van Indonesië en wordt Garuda genoemd, naar het half mens, half adelaar wezen uit de hindoeïstische en boeddhistische mythologie.
De garuda is ook een van de figuren die worden gebruikt in wajang, het schimmenspel met poppen dat in Java zo is verfijnd. Waarschijnlijk werden er in de 9e eeuw op Java al wajang voorstellingen gegeven. Meestal gebeurt dat met poppen van hout of leer, en wordt met licht en door met de hand bewogen poppen van heldendichten theater gemaakt. Als je de kans krijgt om een wajang voorstelling bij te wonen, in Yogyakarta bijvoorbeeld, doe het dan.


Tempels
Honderden stenen tempelgebouwen van duizenden jaren oud zijn er op Java te vinden. Soms zijn ze gebouwd door culturen die zelf al heel lang niet meer bestaan. Neem de acht kleine tempels op het Dieng Plateau. Het zijn de oudste stenen gebouwen van het eiland. Waarschijnlijk hebben er ooit 400 gestaan. Deze tempels zien er nog eenvoudig uit, maar dienden als voorbeeld voor het veel ingewikkeldere Prambanan complex, dat gezien wordt als de beste hindoeïstische architectuur op Java.
Je leest bij Yogyakarta meer over die andere wereldberoemde tempel van Java, de Borobudur. Het is tegenwoordig onvoorstelbaar dat de tempel duizend jaar geleden een vergeten monument was. Een plausibele verklaring is dat boeddhistische pelgrims niet meer na dit gebied reisden als gevolg van vulkaanuitbarstingen. Maar ook omdat de koning in die tijd de hoofdstad verplaatste naar Oost-Java en het gebied rond Borobudur minder relevant werd.
Pas begin 19e eeuw kregen Britse gezagsdragers op Java te horen dat er een zoiets als een grote tempel moest bestaan. Met honderden mannen werd oerwoud gekapt tot Borobudur -als het ware- herrees.



