Individuele rondreizen Alle reizen op maat aanpasbaar Lokale organisatie Laagste prijsgarantie!
×

Gratis naar Vakantiesalon Brussel

Van 6 t/m 9 februari staan we weer op Vakantiesalon Brussel! Maak een afspraak om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen.
Bestel je gratis kaarten nu!
JA, IK WIL GRATIS KAARTEN!
Blog - Thailand - Khun Ben leert toeristen Lotus bloem vouwen - Bangkok verkennen met gids Khun Ben

Bangkok verkennen met gids Khun Ben

Home / Blog / Bangkok verkennen met gids Khun Ben

Thailand - Bangkok - Grand Palace - 100
We gaan Bangkok verkennen met gids Khun Ben. Khun Ben werkt sinds vijf jaar als gids, waarvan inmiddels één jaar bij AsiaDirect. Vijf jaar geleden gooide ze het roer om. Van een negen tot vijf kantoorbaan naar een opleiding tot gids. Een goede beslissing! Ze vindt het heerlijk om in contact te komen met mensen uit diverse landen en van elkaar te leren. Ze deelt graag al haar kennis over Thailand, met name over het Thaise eten.

Vandaag neemt ze ons mee naar de waterwegen van Bangkok, de Klongs, het Koninklijk Paleis, de tempels Wat Phra Kaew en Wat Pho en de bloemenmarkt.

Thailand - Bangkok - Klong tour kapitein

Tocht over de klongs

De klongs, de kanalen van Bangkok brengen ons naar de westoever van de Chao Praya rivier, naar de wijk Thonburi. Na de val van Ayutthaya, werd Thonburi kort tot hoofdstad van Thailand benoemd door generaal Phraya Taksin. De bekende tempel Wat Arun, temple of dawn of tempel van de dageraad in het Nederlands, ligt in deze wijk. Als je van tempels houdt, is dit een goede plek om te bezoeken. Deze wijk is ook niet zo ver ontwikkeld als het huidige Bangkok en heeft zijn platteland charme behouden. Vroeger werd hier vooral landbouw bedreven.

Dit is dus nog een beetje het oude Bangkok, zoals het vroeger ook min of meer geweest moet zijn. Bangkok bestond vooral uit waterwegen, de huizen werden gebouwd op houten palen. Door hier doorheen te varen, word je voor je gevoel even teruggebracht in de tijd. Voor veel mensen is dit echter hun dagelijkse leven. Het contrast tussen de luxueuze appartementencomplexen en winkelcentra en daarnaast de eenvoudige (vaak vervallen) houten huisjes is bijzonder groot. Hier en daar staat iemand zich te wassen in de klong, waar nog geen 5 meter verderop iemand anders van een Starbucks koffie geniet. Langs de klongs leven ook veel water monitors, een grote varaan welke familie is van de bekende Komodo varaan. Deze Thaise varaan kan meer dan 2 meter worden en 50 kilo wegen. Het is een carnivoor en eet vooral vis, kip, slang, rat en vogel. Ze vallen meestal geen mensen lastig. Maar als ze zich bedreigd voelen, kun je beter wel uit de buurt blijven, ze hebben scherpe klauwen en kaken en kunnen hard slaan met hun staart. Hopelijk zie je er toch eentje tijdens je reis, dit brengt namelijk geluk volgens de Thai. Khun Ben weet ons veel geluk te bezorgen, want ze wijst meerdere malen naar de oever om deze enorme beesten aan te wijzen.

Thailand - Bangkok - Grand Palace - 101

Het Koninklijk Paleis en Wat Phra Kaew

Na de klongtocht, bezoeken we het Koninklijk Paleis en Wat Phra Kaew. Het complex bestaat uit zoveel glinsterende mozaïeken, goud en tegeltjes met ontelbaar veel details die ieder bezoek weer indrukwekkend maakt. What Phra Kaew is de meest heilige tempel van Thailand. Hier bevindt zich de van Jade gemaakte Emerald Boeddha. De Jade Boeddha is ondanks zijn kleine formaat (zo’n 66 cm groot) een pareltje. Hij wordt ook goed verzorgd. Elk seizoen krijgt het beeld een nieuw gewaad aan. Voor elk seizoen heeft de Boeddha een passende mantel. Het klinkt misschien allemaal wat vreemd in onze nuchtere Hollandse of Vlaamse oren, maar het is erg bijzonder om te zien hoeveel aandacht hieraan wordt besteed. Khun Ben is vooral erg gecharmeerd van de ‘wachters’ die het paleis bewaken, zoals de kinaree. Thailand - Bangkok - Koninklijk Paleis - Khun BenDe kinaree zijn de grote gekleurde wachters, half mens, half vogel (de Garuda). Ze maakt graag foto’s voor de mensen die met haar mee op een tour zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je geen vakantiefoto’s mee terug neemt waar de hele familie opstaat.

Niet ver van het Koninklijk Paleis ligt Wat Pho. Qua afstand zouden we dit kunnen lopen, maar we worden aangenaam koel per auto gebracht. Khun Ben en de chauffeur weten duidelijk wat we willen, heel even bijkomen in de koelte van de airco van de auto.

Thailand - Bangkok - Wat Po - 001

Wat Pho

Voordat we de tempel ingaan, krijgen we een lotusbloem van Khun Ben. Ze leert ons hoe we deze bloem moeten vouwen om daarna mee te offeren. Heel bijzonder, nu dringt het pas tot me door waarom die bloemen er altijd zo mooi uit zien! Met onze gevouwen bloem in de hand, steken we een kaarsje en wierookstokjes aan, we doen knielend een wens en offeren onze bloem en wrijven het bladgoud op de Boeddha beelden.

Na dit ritueel betreden we de tempel. Wat Pho is ook een tempel die je niet over mag slaan. Met onze schoenen in een tasje, stappen we de drempel over (nooit op, want dat brengt ongeluk aangezien er geesten in de drempel wonen. Zie ook de blog over de do’s en don’ts in Thailand). Daar ligt hij dan… De enorme Boeddha van 46 meter lang en geheel bedekt in bladgoud. De tempel moet er wel omheen gebouwd zijn, hij is echt zo groot. Boeddha’s voetzolen zijn het meest bijzonder. Ze zijn ingelegd met parelmoer, verdeeld in 108 vakken met symbolen die Boeddha weerspiegelen. Langs de muur staan 108 kommen. Je kunt hier muntjes inwerpen (20 Baht, ongeveer 50 Euro cent, voor 108 stuks) voor geluk. Khun Ben benadrukt nog even dat als je hier eenmaal aan begint, je ze wel alle 108 moet vol maken, anders brengt het ongeluk.

Wat Pho heeft ook een van de belangrijkste massagescholen van Thailand. Mocht je een Thaise massage willen proberen, dan ben je hier aan het goede adres. Van tevoren wel even reserveren aangezien dit een populaire plek is.

Thailand - Bangkok - Khun Ben koopt Fried Banana en Taro

Exotisch eten

Khun Ben’s hobby in haar vrije tijd is koken en het opsporen van de nieuwste en beste lokale restaurantjes. En dat proef je tijdens de lunch! Ze neemt ons mee naar een klein lokaal indoor restaurantje. Hier serveren ze de lekkerste Pad Thai ooit! Ik heb al redelijk wat verschillende soorten Pad Thai geproefd. De smaak kan zo afhangen van waar je het besteld. Maar zo vers en knapperig als deze heb ik nog nooit eerder gehad. Echt verrukkelijk! Voor deze Pad Thai zou ik alleen al weer met Khun Ben op pad willen. Het blijft niet bij die heerlijke Pad Thai. Khun Ben koopt bij een vrouwtje met een eetstalletje langs de straat gebakken banaan en gebakken Taro voor ons. Dippen in de zoete chilisaus en smullen maar! Ons toetje bestaat uit kleefrijst met kokosmelk en zoete ei verpakt in een bananenblad. Dit is erg zoet, maar ook erg lekker! Voor de liefhebbers haalt ze ook rijst met suiker en met een topping van knapperige kleine visjes. Verder moeten we ook de Thaise thee smoothie proberen. Knaloranje van kleur, zoet en lekker!

Pak Khlong Talat, de bloemenmarkt

Zodra we onze buiken weer vol hebben, brengt de chauffeur ons naar de bloemenmarkt, Pak Khlong Talat. We lopen de kleurrijke markt over en Khun Ben vertelt over de fijne, geurende bloemen en de mooie bloemstukjes en kransen van jasmijn die gebruikt worden om te offeren. De lokale markt is 24 uur per dag open, de marktkoopmannen en vrouwen wonen dus ook rondom deze markt. Je kijkt zo de huiskamers binnen. Naast de bloemen, vind je er ook veel groente en fruit en zelfs bananenbladeren om je eten in te verpakken. Je kijkt je ogen uit!

Onze reistips

Vietnam - Platteland Buffel in Modder - Do it your way Individuele rondreis
Vietnam
Individuele rondreizen - 15 dagen
15-Daagse rondreis Vietnam, Do it your way!
 • Het beste van Vietnam on a budget
 • De hoofdlijnen van de reis staan vast, de rest bepaal jij!
 • Duik in de lange, beruchte historie van Vietnam
per persoon vanaf
€1007
Indonesie Flores
Indonesië
Indonesië - 8 dagen
8-Daagse Bouwsteen Flores en Komodo
 • Van roze stranden tot de komodovaranen
 • Uitzicht op spinnenwebvormige rijstvelden
 • Oog in oog met de Komodo Dragon
per persoon vanaf
€1281
fi - Thailand - Boot strand water zee - Rondreis Thailand De schatten van het Zuiden
Thailand
Individuele rondreizen - 15 dagen
15-Daagse rondreis Centraal- en Zuid-Thailand
 • De schatten van het zuiden
 • Ontdek de hoogtepunten van Zuid-Thailand
 • Geniet van de unieke flora en fauna van Khao Sok NP
per persoon vanaf
€1145
Thailand Bangkok Koninklijk Paleis
Thailand
Meerdaagse bouwstenen - 3 dagen
3-Daags startpakket Bangkok
 • Een ontspannen begin is het halve werk
 • Start je vakantie volledig ontspannen
 • Inclusief transfer vanaf de luchthaven en fietsexcursie
per persoon vanaf
€121
Blijf op de hoogte
Ontvang maandelijks tips, info over nieuwe reizen en kortingen!