Individuele rondreizen Alle reizen op maat aanpasbaar Lokale organisatie Laagste prijsgarantie!
×

Gratis naar Vakantiesalon Brussel

Van 6 t/m 9 februari staan we weer op Vakantiesalon Brussel! Maak een afspraak om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen.
Bestel je gratis kaarten nu!
JA, IK WIL GRATIS KAARTEN!
Maleisie - Belum Rainforest - Olifant in water

Ethisch olifantentoerisme in Thailand

Home / Blog / Ethisch olifantentoerisme in Thailand
Geschreven door Sam van Checkoutsam.nl – Laatste update van april 2019

Thailand Olifant rijden doen we niet meer

Introductie

Ga je binnenkort op reis naar Thailand en droom je al van een olifantenritje? Klinkt heerlijk, niet?! Achter dit vrolijke beeld schuilt vaak een verhaal vol tranen en verdriet. Gelukkig kan jij helpen om olifanten mishandeling in Thailand te verdrijven. Sam van de Nederlandse blog Checkoutsam vertelt jullie wat jullie ertegen kunnen doen en hoe je deze olifanten toch op een verantwoorde manier kunt bezoeken op een reis door Zuidoost-Azië.

De Phajaan Ceremonie

Thailand Olifanten met zitjeDe Phajaan ceremonie is een oude Thaise traditie waarbij de ziel van de olifant wordt gescheiden van het lichaam. Phajaan betekent letterlijk ‘breken’ en dat is dan ook wat ze doen met de wil van deze dieren. Op die manier worden deze grijze reuzen immers onderdanig en kunnen ze volledig onder controle gehouden worden door de mahouts, hun “bazen”. Nu moet wel gezegd worden dat dit een algemene naam is voor mensen die voor olifanten zorgen; niet alle mahouts zijn dus slecht. De olifanten worden vaak dagen zonder eten of drinken opgesloten in een kooi waarin ze niet kunnen bewegen. Daarbij krijgen ze vaak heel wat steken en stoten met een ‘bullhook’ (olifantenhaak). Dit puntige voorwerp zorgt ervoor dat ze bloeden en door angst en pijn exact gaan doen wat de trainers van hen verlangen…

Wat kan je zelf doen?

Brak je hart ook toen je las over de Phajaan Ceremonie? Ik kon het zelfs bijna niet geloven, net omdat de olifant in Thailand een heilig dier is. Door zulke praktijken worden deze reuzen jammer genoeg met uitsterven bedreigd. Gelukkig kan jij deze wantoestanden helpen stoppen door te kiezen voor ethisch olifantentoerisme. Dat kan door:

Thailand - Wandelen, olifanten en raften

1. Goede olifantenreservaten te bezoeken

In een goed reservaat hoeft een olifant niet te werken voor zijn of haar eten. Het dier kan een hele dag vrij rondlopen en leeft tussen zijn of haar soortgenoten. Ze hoeven geen shows op te voeren en er zijn geen olifantenhaken. In zo’n reservaat leven enkel geredde olifanten die de Phajaan Ceremonie hebben meegemaakt en dus niet terug naar het wild kunnen gaan.

Commando’s worden enkel aangeleerd via positieve training en de olifanten worden beloond met voedsel. De geredde olifanten hebben natuurlijk ook medische zorg nodig. Ze moet bijvoorbeeld hun poot omhoog kunnen tillen zodat de dierenarts hen kan helpen. De commando’s zijn dus functioneel.

Je herkent een goed olifantenreservaat aan:

 • Olifanten die overdag vrij kunnen rondlopen zonder aan een ketting te hangen;
 • Er is altijd toegang tot voedsel en vers water;
 • Er zijn geen shows;
 • Er zijn geen haken;
 • De olifanten kennen enkel functionele ‘kunstjes’;
 • De olifanten worden enkel ’s nachts vastgemaakt (aan een ketting of in een stal).

2. Breng ze een bezoekje in het wild

Sri Lanka - Pinnawela - Olifant - 01Net als in Afrika heb je in Thailand ook de kans om olifanten te spotten in het wild. Het land van de eeuwige glimlach heeft enkele Nationale Parken waar je wilde olifanten vrij kan zien rondlopen. Een gids kan je begeleiden tijdens een tour zodat de kans groter is dat je er eentje kan spotten.

Klinkt dit als muziek in je oren? Bezoek dan zeker één van deze 3 wilde reservaten:

 • Het Kui Buri National Park;
 • Het Khao Sok National Park;
 • Het Khao Yai National Park.

Thailand - Chiang Mai - Olifanten trainer voor 1 dag - 03

3. Ga aan de slag als vrijwilliger in een olifantenreservaat

Volgens mij is dit de mooiste manier om zelf je steentje bij te dragen aan een beter olifantentoerisme in Thailand. Door vrijwilligerswerk in Thailand met olifanten te doen, doe je echt een prachtige ervaring op. Je werkt niet alleen elke dag met deze mooie dieren, maar je draait ook mee in het dagelijkse Thaise leven én je helpt aan het verbeteren van de leefomstandigheden van zowel de olifant als van de verzorgers.

Olifantentoerisme in Azië

Olifanten rijden in Thailand is geen alleenstaand geval. Ook in andere Aziatische landen komt ook een groot deel van de inkomsten uit het olifantentoerisme. Helaas wordt in landen als Cambodja, Sri Lanka en Myanmar hetzelfde verhaal vertelt als in Thailand.

Azië is een enorm mooi werelddeel en ik begrijp dat je een majestueus dier als een olifant graag eens van dichtbij wil zien. Doe dus altijd op voorhand wat research over het olifantenreservaat dat je wil bezoeken. Uitgebreide informatie lees je ook in dit artikel van Checkoutsem. Maar het allerbelangrijkste, luister altijd naar je eigen gevoel!

Als je dus naar Thailand gaat om olifanten te spotten, kies dan altijd een plek waar ze vrij mogen rondlopen. In een mooi reservaat met geredde olifanten, een natuurpark of steek een handje toe als vrijwilliger. Zo weet je zeker dat je geld niet gaat naar mafkezen die er hun levenswerk van maakten om olifanten te mishandelen.

Hallo! Mijn naam is Sam en ik ben de blogger achter Checkoutsam. Al van toen ik kind was, reisde ik jaarlijks heel wat af, maar het was pas vanaf die eerste rondreis door Azië dat mijn liefde voor avontuur niet meer gestild kon worden. Omdat reizen altijd heel wat vragen en problemen met zich meebrengt, besloot ik om een informatieve reisblog te starten. Ondertussen is Checkoutsam uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandstalige reisblogs en ik ben het reizen nog lang niet beu! Meer info over mijzelf of misschien wel over jouw droombestemming vind je op mijn blog, Checkoutsam.nl.

Onze reistips

Indonesie Lombok Mt Rinjani trekking
Indonesië
Indonesië - 3 dagen
3-Daagse bouwsteen Mt Rinjani trekking (Lombok)
 • De mooiste trekking van Indonesië, op Lombok
 • Adembenemend uitzicht van de kraterrand op het meer van Segara Anak
 • Overnacht in een tent op de berg
per persoon vanaf
€307
Thailand - Chiang Mai - Eco Elephant Care - 03
Thailand
Excursies - 5 uur
Olifantenverzorger bij Eco-project
 • Halve dagexcursie - Chiang Mai
 • Ecologische kleinschalige boerderij, midden van de jungle
 • Eten bereiden, spelen en badderen met deze indrukwekkende dieren
per persoon vanaf
€51
Thailand Bangkok Koninklijk Paleis
Thailand
Meerdaagse bouwstenen - 3 dagen
3-Daags startpakket Bangkok
 • Een ontspannen begin is het halve werk
 • Start je vakantie volledig ontspannen
 • Inclusief transfer vanaf de luchthaven en fietsexcursie
per persoon vanaf
€121
Indonesie Flores
Indonesië
Indonesië - 8 dagen
8-Daagse Bouwsteen Flores en Komodo
 • Van roze stranden tot de komodovaranen
 • Uitzicht op spinnenwebvormige rijstvelden
 • Oog in oog met de Komodo Dragon
per persoon vanaf
€1281
Blijf op de hoogte
Ontvang maandelijks tips, info over nieuwe reizen en kortingen!