Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot Deals
Fair Deals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hot Deals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Ha Giang Loop, achter op de motor'
Vietnam

Ha Giang Loop, achter op de motor

Januari 2021

De Ha Giang Loop, één van de meest bijzondere ervaringen die ik heb meegemaakt! Wat je tijdens deze 4 dagen meemaakt en ziet, is iets wat je nog nooit beleefd hebt. Je gaat compleet back-to-basic: koud douchen, slapen op matrassen op de grond, ramen zonder glas en elke avond opwarmen bij het kampvuur. Maar dit vergeet je allemaal door de gezelligheid, de heerlijke lokale familiediners, de karaoke, de oh zo ‘lekkere’ happy-water met de chauffeurs en vooral natuurlijk de adembenemende uitzichten die je te zien krijgt achterop de motor.

Ha Giang Loop Dag 1

Vietnam Ha Giang Loop 22
Friends, Ha Giang Loop

Eind november ben ik samen met 2 vriendinnen begonnen aan de Ha Giang Loop, in deze periode is het winter in Vietnam. We komen om 02:30 uur ’s nachts aan bij Mama’s Homestay, waar we gelukkig nog even mogen slapen op een matras in de slaapzaal. Rond 09:30 uur worden we wakker en frissen we ons op in de gedeelde badkamer. We krijgen een heerlijk, traditioneel, Vietnamees ontbijt (Banh Mi met een omelet, tomaat en komkommer, heerlijk!) en we worden voorgesteld aan onze motorchauffeur, waarbij we de komende 4 dagen achterop zitten. Onze kleine rugzakjes (want het moet toch echt mee kunnen op de motor), worden vastgemaakt op de motor en onze chauffeurs kleden ons aan met knie- en armbeschermers en een helm. We are ready to go!

Vietnam Ha Giang Loop 14
Wat een uitzichten onderweg!

Nadat we voorzien zijn van onze bescherming, onze chauffeur hebben leren kennen en achterop de motor zijn geklommen, rijden we door naar Mama’s House, een tweede locatie van de organisatie, op zo’n 10 minuutjes rijden van Mama’s Homestay. Hier halen we de andere mensen op die ook met ons mee gaan, in totaal zijn we met zijn achten. We rijden door naar een tankstation en nadat de motors volgetankt zijn, gaat de tour echt beginnen! Goh, wat ben ik benieuwd naar de aankomende vier dagen en wat heb ik er zin in! Het begint al goed, de uitzichten zijn al snel erg mooi en zo nu en dan maken we een stop om onze benen te strekken en foto’s te maken van de mooie plekken.

Ook besef ik mij snel dat ik blij ben met mijn keuze om achterop de motor te gaan in plaats van zelf te rijden. Je schijnt in Vietnam niet verzekerd te zijn als je zelf rijdt, waardoor een ongeluk nare gevolgen kan hebben. Ik doe mijn oortjes in en muziek aan en ik ben volop aan het genieten van de mooie landschappen. De chauffeurs rijden onwijs voorzichtig, wat een fijn gevoel geeft!

Vietnam Ha Giang Loop 11
Vietnam, Ha Giang Loop

De lunch wordt geserveerd in een lokaal restaurantje waar we keuze krijgen uit een aantal gerechten zoals loempia’s, noedels met kip/rundvlees, vegetarische gerechten of rijst. We stappen van onze motor en de chauffeurs halen direct onze bescherming eraf, uiteraard kunnen we dit ook zelf doen, maar daar is geen denken aan! Zodra je het zelf wilt proberen, komen ze meteen naar je toe rennen om je te helpen, super lief! Terwijl we lekker aan het eten zijn, kunnen onze chauffeurs niet langer wachten, en voor we het weten wordt de eerste karaoke muziek van de Ha Giang Loop aangezet op de tv in het restaurantje, wat een gezelligheid! We verlaten het restaurantje en we rijden voor een langere tijd door naar de volgende stop. We hebben op dit moment nog geen idee wat we gaan doen, maar door het schattige dorpje waar we aankomen zijn we meteen blij! We beginnen met een trekking naar een grot, waar we al snel beloond worden met prachtige uitzichten, dus zo nu en dan even stoppen om pauze te nemen is zeker geen straf! De grot is ook erg bijzonder en leuk om doorheen te lopen. Na de grotten rijden we door naar het dorpje Nam Dam, waar we zullen overnachten.

Vietnam, Ha Giang Loop
Homestay, Ha Giang Loop

Rond 16:00 uur komen we aan bij de homestay en ik heb nu echt even een besef momentje wat ik allemaal aan het doen ben. Dit dorpje lijkt stil te hebben gestaan in de tijd. Het enige wat ze hebben zijn matrassen op de grond op de 1e verdieping en beneden enkel wat houten bankjes met een tafeltje voor het eten, een karaoke box en een aantal badkamertjes. Wat bijzonder om dit mee te mogen maken! Al snel komen de kaarten op tafel en beginnen we met verschillende spelletjes met de groep. Binnen wordt ABBA al aangezet en de chauffeurs beginnen al gezellig met de karaoke. We krijgen een heerlijk diner geserveerd met allemaal Vietnamese gerechten om te delen. Vanaf nu weet ik het al helemaal zeker, de aankomende dagen worden ongelofelijk bijzonder en wat heb ik een geluk dat ik dit allemaal mee mag maken!

Ha Giang Loop dag 2

Vietnam Ha Giang Loop 19
Frisse temperaturen tijdens de Ha Giang Loop

Om 07:30 uur worden we wakker van onze wekker. We springen snel onder een (koude) douche en maken ons klaar voor het ontbijt. Heerlijke pannenkoeken met stroop, wat bananen en mandarijnen worden geserveerd terwijl de chauffeurs ons vertellen dat we ons dik moeten aankleden vandaag want ‘het gaat koud worden’. Dus, met twee sweaters, een lange mouwen T-shirt, een normaal T-shirt, een hemdje, een sjaal en een jas aan spring ik weer achterop de motor. Vandaag gaan we een lange dag tegemoet van zo’n 150 kilometer. We rijden door onwijs mooie landschappen en traditionele dorpjes met kleine kindjes langs de weg die enthousiast naar ons aan het zwaaien zijn, echt schattig.

Vietnam, Ha Giang Loop

Al snel merken we wat de chauffeurs bedoelden met dat het koud zou worden. Na een aantal uur voelen we onze handen en voeten zowat niet meer en stoppen we bij een lokaal tentje voor de lunch, waar (gelukkig) een kampvuur aanstaat. We springen snel van onze motor en rennen naar het vuur om onszelf op te warmen. We bestellen warme chocolademelk en noedelssoep en beetje bij beetje krijgen we het weer wat warmer. Gelukkig krijgen we na de lunch een extra jas, broek en handschoenen van onze chauffeurs voor we weer verder gaan naar de volgende locatie.

Vietnam Ha Giang Loop 15
Veel te veel overheerlijk Vietnamees eten

Uiteindelijk stoppen we bij de Chinese Grens en hier mogen we even snel een paar stappen in China zetten. De grens zelf stelt weinig voor, maar volgens Google Maps zijn we toch echt in China! We rijden door naar de Flag Tower, het meest noordelijke punt van Vietnam, waar we de toren beklimmen voor het uitzicht op de Vietnamese-Chinese grens. Er hangt een gigantische Vietnamese vlag, waarschijnlijk om indruk te maken op de Chinezen. We komen aan het einde van de middag aan in de homestay voor vandaag. We zitten voor een lange tijd bij het kampvuur en kletsen over van alles en nog wat. Er wordt heerlijk eten geserveerd en we kruipen daarna vroeg onder de wol.

Ha Giang Loop dag 3

Vietnam Ha Giang Loop 8
De mooiste uitzichten!

Dag 3 staat bekend als de mooiste dag van de Ha Giang Loop en daar is ook zeker niks aan gelogen. Na elke bocht komt er weer een mooier uitzicht en steeds als we denken dat het niet nog mooier kan worden, wordt het toch nóg mooier. Al snel komen we bij het punt waar de trekking van vandaag begint. We staan boven op een berg en moeten naar beneden lopen om bij de rivier uit te komen. Normaal gesproken staat kajakken op de planning, maar in verband met het koude weer wordt dit vervangen door een boottocht. De boottocht is onwijs mooi en het is een erg leuke afwisseling tussen het motorrijden door. De wandeling terug is echter wat zwaarder dan naar beneden. Sommige zijn binnen 20 minuten boven, terwijl wij er wel zo’n 30 tot 40 minuten over doen. Al bij al, is het zeker de moeite waard en onze chauffeurs geven ons gelukkig alle tijd die we nodig hebben!

Vietnam Ha Giang Loop 30

We rijden door en stoppen ondertussen regelmatig, zodat we de mogelijkheid hebben om foto’s te maken van de spectaculaire uitzichten. Uiteindelijk komen we ’s avonds aan bij de laatste homestay van de tour. De bedden hier liggen geweldig! Nog steeds zijn het matrassen op de grond, maar deze zijn erg dik en we krijgen een heerlijke deken. Raar idee dat je daar zo van kan genieten op zo’n moment. Er zijn ook nog eens warme douches en er wordt zelfs warme chocolademelk op bed gebracht, kan het nog beter worden dan dit?! Rond het avondeten gaan we naar de eetzaal waar we lekker aan het dansen zijn om warm te worden, want het is nog steeds maar zo’n 5 graden. Het eten wordt geserveerd en is, alweer, bijzonder lekker! We drinken ‘happy water’, kletsen met iedereen en eindigen de avond met wat kaartspelletjes bij het kampvuur. We gaan voldaan en op tijd naar bed zodat we helemaal klaar zijn voor onze laatste dag morgen.

Ha Giang Loop dag 4

Vietnam Ha Giang Loop 16
Bijzondere waterval tijdens de Ha Giang Loop

Vandaag beginnen we met een hike naar een waterval. De weg ernaar toe met de motor is vrij heftig, omdat het alleen maar bestaat uit grint en stenen. Voor onze chauffeurs is dit gelukkig totaal geen probleem. Ze rijden hier stuk voor stuk veilig overheen. De waterval zelf is erg mooi en we mogen wat gaan klimmen om bij de bovenkant van de waterval uit te komen zodat we een leuke foto kunnen maken. Met mooi weer mag je er zelfs vanaf springen! Supergaaf, maar helaas hebben wij nog steeds 5 lagen kleding aan en we zien het dus niet echt zitten om te gaan zwemmen. Vervolgens rijden we door en lunchen we bij het restaurantje waar we de eerste dag ook geluncht hebben. Uiteindelijk komen we weer aan bij Mama’s Homestay rond 15:00 uur en zit de Ha Giang Loop er helaas op. We eindigen de loop met een dubbel gevoel. Aan de ene kant vinden we het ontzettend jammer dat het voor bij is, maar aan de andere kant zijn we onwijs dankbaar voor het feit dat we dit hebben mogen meemaken.

Vietnam Ha Giang Loop 2
Het was ook nog eens erg gezellig!

De afgelopen vier dagen hebben we zulke mooie dingen gezien en het was keer op keer zo gezellig met de groep. Van tevoren hoorde ik iedereen al zeggen dat de Ha Giang Loop het hoogtepunt van hun reis door Azië is en ik kan me daar zeker bij aansluiten. Als je erover na zit te denken om dit te ook te gaan doen, heb ik maar 1 ding te zeggen, doen!! De chauffeurs zijn onwijs ervaren en rijden erg voorzichtig, ik heb mij geen enkel moment onveilig gevoeld. Daarnaast zijn ze, ook al spreken ze weinig Engels, erg behulpzaam en aardig en ze doen hun uiterste best om het naar je zin te maken. Zo zette mijn chauffeur zo nu en dan een muziek box aan met harde muziek op de motor, zo leuk!

Ik had dit voor geen goud willen missen en ik weet zeker dat iedereen die deze tour gaat boeken met hetzelfde gevoel de motor afstapt, als dat ik gedaan heb! Wil je deze 4- of 5-daagse reis zelf maken, kijk dan hier.

14

Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Vietnam
Cultuur
Natuur
Reisverslag
Stage
Tips