Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Wandelen tussen de Balinese rijstvelden'
Indonesië

Wandelen tussen de Balinese rijstvelden

Sanne » Maart 2021

De rijstvelden van Bali

Indonesie Bali Trekking Kenderan rijstvelden 9

Als je aan Bali denkt, waar denk je dan aan? Aan haar rijke cultuur? De stranden? Of misschien de rijstvelden? Rondom Ubud zijn veel van deze rijstvelden te vinden. Er zijn een aantal bekendere plekken om ze te bekijken, maar er zijn nog veel meer plekken waar geen toerist te zien is. Het is erg leuk om hier doorheen te wandelen en de rust te ervaren. Maar waar moet je heen en waar kun en mag je wandelen? Dat wisten wij ook niet en daarom lieten wij ons begeleiden door een lokale gids die er is opgegroeid en het gebied dus op zijn duimpje kent.

Op pad met een lokale expert

Indonesie Bali Trekking Kenderan rijstvelden 8
Onze gids Bapak Gede

We starten de wandeling bij de Dalem Manuaba tempel nabij het lokale dorpje Kenderan. Onze gids Bapak Gede legt uit waarvoor deze tempel, die in de buurt van een begraafplaats ligt, dient. Wanneer iemand overlijdt veblijft zijn ziel in deze tempel tot aan de crematie, hierna reist hij verder naar de familie tempel welke op de familie compound ligt… Wat een bijzonder verhaal!

We lopen verder richting de rijstvelden en wandelen over smalle paadjes, over de modderige randen met links en rechts weidse uitzichten over de rijsterrassen.

Indonesie Bali Trekking Kenderan rijstvelden 6

We zien een stel eenden zwemmen in de rijstvelden en genieten in het gras. Eenden worden ingezet bij het onderhouden van de rijstvelden. Ze eten het onkruid en ‘vervelende slakken’ die slecht zijn voor de rijstplant. Eenden vinden het ook heerlijk lekker te wroeten in de natte rijstgrond, dit komt de bodem voor het groeien van de rijst ten goede. Na de oogst blijft er een aanzienlijk aantal rijstkorrels over, wat weer als goedkoop voer dient voor de eenden. Met een beetje geluk zie je onderweg een eendenhoeder lopen, een erg grappig en bijzonder gezicht, zo’n colonne eenden netjes achter elkaar aan waggelend…

De Balinese boeren en compounds

Indonesie Bali Trekking Kenderan rijstvelden 12
Balinese compound

Tegenwoordig wordt er bij het ploegen steeds meer gebruik gemaakt van tractoren, maar het planten van de rijst gebeurt nog steeds handmatig, plantje voor plantje, in de brandende zon… De rijstboeren zijn duidelijk harde werkers. Steeds meer jongeren trekken weg en leren zo steeds minder hoe je goede rijst teelt, dit baart onze gids toch wel wat zorgen.

Hij neemt ons ook mee naar een familie compound, en legt ons uit dat er meerdere families wonen. Elk compound heeft een speciale poort en een familie tempel. Er wonen vaak meerdere gezinnen van één familie. Er zit een duidelijke structuur en hiërachie in de bouw. Zo hebben de huizen allemaal een vaste afstand waarop ze gebouwd moeten worden.

Een heilige bron in de jungle

Indonesie Bali Trekking Kenderan rijstvelden 7
De heilige waterbron

Daarna lopen we via een lange trap omlaag, de jungle in… We arriveren bij een heilige bron. Elke 210 dagen wordt er een heilige water processie gehouden bij deze waterbron. Ben je benieuwd naar deze processie, bekijk dan dit filmpje. Bapak Gede sprenkelt wat water over zich heen. Dit heilige water brengt namelijk geluk. Uiteraard vertrekken we niet voordat we zelf ook wat heilig water over ons heen hebben gekregen.

Brahma tempel

Thailand Bali Traditioneel ceremonie optocht
Ceremonie op Bali

Op de terugweg lopen we langs een grote Brahma tempel waar bijzondere geluiden vandaan komen… Ook komen we her en der mannen, vrouwen en kinderen tegen die witte blousjes dragen en mooie sarongs. Er is een processie gaande. Het bijzondere aan Bali is dat er zo veel feestdagen en andere speciale gelegenheden zijn, dat je altijd wel ceremonies tegen zal komen. Een bijzonder gezicht! Iedereen ziet er zo mooi uit en met de tempel als achtergronddecor blijven deze processies iets mysterieus hebben.

We koelen nog wat af bij een waterval en lopen dan door een dorpje met mooie versieringen en offertjes naar de laatste tempel. Hier legt Bapak Gede meer uit over de Indonesische en Balinese cultuur. Een deel van de tempel stamt uit prehistorische tijden, 500-200 BC.

Tenslotte is het tijd voor een heerlijke lokale lunch bij de gids thuis, een typisch Balinese familie compound. Het eten is heerlijk en wat is het leuk om zo van nog dichterbij een kijkje te nemen in het lokale leven!

Als je in Bali bent, is deze mooie tocht door de rijstterrassen zeker een aanrader! We zijn onderweg geen enkele andere toerist tegengekomen. Daarbij kwam onze gids uit het dorp waar hij als klein jongetje tussen de rijstvelden speelde. Hij kent dus alle plekken en alle mensen waardoor je op paden komt, die je zelf nooit zou bewandelen.

Wil je zelf deze tocht met lokale gids maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kijk eens bij onze Indonesië reizen! Uiteraard zijn al deze reizen ook op maat en dus aan te passen naar je persoonlijke wensen!

Sanne, auteur van het artikel Wandelen tussen de Balinese rijstvelden

Sanne

Reisspecialist Indonesië en Thailand
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!