Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Reisverslag Myanmar - Terug in de tijd (deel 3 van 3)'
Myanmar

Reisverslag Myanmar - Terug in de tijd (deel 3 van 3)

Sanne » Oktober 2020

Dit is het laatste deel van het reisverslag Myanmar. Onze dagen in het prachtige Bagan zijn voorbij gevlogen. Wil je onze ervaringen in Bagan lezen, kijk dan hier.

Bijzonder ritueel

Myanmar Mandalay Monks 01
Monniken in Mandalay

Onze chauffeur en tevens gids rijdt ons in de ochtend terug naar Mandalay. We vertrekken vroeg, zodat we op tijd bij het boeddhistische klooster van Mahagandhayon in de voormalige Koninklijke stad Amarapura aankomen. Hier wonen en studeren meer dan 3500 monniken. Elke ochtend vindt hier een bijzonder ritueel plaats. De monniken stellen zich in 2 lange rijen op en lopen langs de mensen die al met eten staan te wachten. Na dit offer gaan de monniken met zijn allen ontbijten in de enorme eetzaal. Lachende, grappende, kletsende en vrolijke monniken zitten zij aan zij aan lange tafels te ontbijten. Rondom het klooster is het een drukte van belang. De mensen die een offer hebben gegeven, worden zelf ook uitgenodigd om in een andere zaal gezamenlijk te ontbijten. Uiteraard krijgt onze peuter weer volop aandacht; vrouwen, mannen, kinderen, monniken ze willen allemaal wat aandacht van hem en het liefst samen op de foto.

De beroemde U Bein-brug

Myanmar Mandalay U Bein brug 01

Na deze bijzondere ontmoetingen, gaan we naar de volgende magische plek, de bekende U Bein-brug. Deze 1.2 km lange brug is de langste teakhouten brug ter wereld. Bij de zonsondergang levert het bijzonder mooie plaatjes op. Nu in de zomer is er weinig water onder de brug, maar het blijft een magische plek. Er lopen zoveel mensen over deze houten brug, van monniken tot fietsende kinderen wat er soms eng uitziet op een hoge brug zonder railing. Aan het begin van de brug bevindt zich een lokale markt, waar mooie geweven “longyi’s” verkocht worden. Dit zijn fraaie sarongs of rokken die alle lokale mannen en vrouwen dragen. Amarapura staat dan ook bekend om zijn zijde en katoen geweven doeken.

Sagain-Hill, mini Bagan

Myanmar Bagan 14

We lunchen onderweg in een lokaal restaurant met heerlijk eten! Daarna rijden we door naar Sagaing. Sagaing wordt ook wel mini-Bagan genoemd. Je vindt hier veel witte tempels met gouden stupa’s en kloosters. Er wonen zo’n 5000 monniken en 3000 nonnen. Sagaing-Hill ziet er vanaf een afstandje erg indrukwekkend uit. Overal op de berg doemen de stupa’s en tempels op. Het ligt nabij Mandalay en is dus zeker een bezoek waard als je Mandalay aandoet. De gids neemt ons mee naar een aantal indrukwekkende tempels. De uitzichten vanaf deze tempels zijn werkelijk fenomenaal, de mensen zijn erg vriendelijk en een grote groep ‘zingende’ nonnen bezorgen ons kippenvel!

Een enorme stupa, leeuw en bel in Mingun

Myanmar Mandalay Mingun Stupa 01
Mingun Stupa

Daarna rijden we door naar de Mingun Stupa of terwijl de Pahtodawgyi Pagoda. Dit is een imposant bouwwerk van 50 meter hoog, maar het had zelfs 150 meter moeten worden! Het werd gebouwd in 1790, maar is nooit voltooid doordat de koning vroegtijdig overleed. Koning Bodawpaya had bedacht een enorme pagode, een enorme bel en een enorme leeuw te laten maken. Waarschijnlijk is het de grootste berg stenen ter wereld. Helaas kun je niet meer helemaal naar boven. De stupa is gebroken door een aardbeving in 1838 en de recente aardbeving van 2012 heeft mogelijk ook schade aangebracht. Toch kun je nog wel een stukje omhoog, vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Rondom de stupa bevindt zich een klein lokaal marktje. Loop ook even naar de rivier die aan de overkant ligt. Hier genieten lokale mensen van een picknick of een frisse duik in het water.

Ook leuk is een bezoekje aan één van de grootste bellen ter wereld. Deze bel weegt 90 ton en was tot 2000 de grootste “ringende” bel ter wereld (toen werd er één van 116 ton gemaakt in China). Het gewicht van de bel is 55.555 viss of peiktha (1 viss = 1.63 kg) in Birmese meting. Onder de lokale bevolking bekend als “”Min Hpyu Hman Hman Pyaw””, waarbij de medeklinkers nummer 5 vertegenwoordigen in de Burmese astronomie en numerologie. Je kunt zelfs in de bel gaan staan en er iemand op laten slaan!

De Mya Thein Pagode

Myanmar Mingun Hsinbyume Pagoda

Niet ver hiervandaan ligt de zeer mooie Mya Thein Tan pagode. Deze witte pagode is weer anders dan de anderen. Het wit steekt af tegen de blauwe lucht en de rode gewaden van de monniken. Deze pagode kun je beklimmen en op de top kun je een rondje lopen vanwaar je ook een leuk uitzicht hebt.

Myanmar Mandalay Lokale kermis 01
Lokale kermis

Op weg naar de plek langs de rivier voor de zonsondergang rijden we langs een lokale kermis. Deze is in weinig opzichten te vergelijken met de kermis die wij kennen. Blikgooien wordt gewoon gedaan door verschillende soorten lege flesjes water, verroeste cola blikjes e.d. naast elkaar neer te zetten. Ons zoontje ziet de auto’s in de eenvoudige draaimolen en wil er dolgraag in. Ik stond echt te kijken hoe ze deze constructie in elkaar hebben gezet, gewoon een aantal simpele speelgoedauto’s aan touwen. Een man geeft een zwier aan de touwen om de molen in beweging te zetten. Uiteindelijk gaat het nog best hard! Onze zoon heeft de tijd van z’n leven. En dit alles vlak langs de drukke doorgaande weg waar auto’s, brommers en zelfs vrachtwagens voorbij komen. De lokale tattoo-man zit er ook met zijn kraampje. Het stof vliegt door de lucht. Ik denk dat ik mijn eerste tatoeage ergens anders laat plaatsen… De kermis is wel een enorm bijzondere en leuke ervaring!

Als afsluiter bekijken we de zonsondergang vanaf de nabij gelegen tempel met uitzicht over de rivier en daarachter ‘Sagaing Hill’ met al zijn indrukwekkende tempels en pagodes. Wat een dag is dit weer. Eentje om nooit te vergeten!

De lokale werkplaatsen

Myanmar Mandalay Artist 01

Op onze laatste ochtend voordat we naar het vliegveld worden gebracht, nemen we een kijkje bij een lokaal fabriekje waar handmatig goudblaadjes worden vervaardigd die aan de Boeddha’s in de tempels geofferd worden. Nooit gedacht dat daar zoveel werk in zit. Het is ontzettend zwaar werk. De mannen slaan uren lang met een zwaar stuk hout om het bladgoud zo dun mogelijk te krijgen… Ook bezoeken we een aantal beeldhouwerijen waar prachtige Boeddhabeelden worden gemaakt. De straten met deze werkplaatsen zijn zelf al interessant om doorheen te wandelen.

We hebben deze dagen in Myanmar onze ogen uitgekeken naar alles wat er op en rondom de straten voorbij komt. Myanmar, wat ben je bijzonder en mooi! We komen zeker weten snel weer terug!

Wil je zelf dit bijzondere land ontdekken? Wacht dan niet te lang, wij helpen je graag met het uitstippelen van je reis!

Lees dit blog artikel voor praktische informatie, tips en do’s en dont’s voor je reis naar Myanmar.

Sanne, auteur van het artikel Reisverslag Myanmar - Terug in de tijd (deel 3 van 3)

Sanne

Reisspecialist Indonesië en Thailand
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!