Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Een verblijf in het sprookjesachtige Sapa, Vietnam'
Vietnam

Een verblijf in het sprookjesachtige Sapa, Vietnam

Sanne » Oktober 2020

Reisverslag van een 3-daags verblijf in Ta Van, Sapa

Vietnam Sapa 2 jongetjes rijstvelden

Begin oktober hebben we een bezoek gebracht aan de sfeervolle, mooie homestay Luckydaisy’s, gelegen tussen de enorme rijstterrassen in Ta Van, Sapa, Noord-Vietnam. Hieronder lees je ons reisverslag.

Na een goede nachtrust in Hanoi, worden we zondagochtend rond 7 uur opgehaald door de pick-up bus om naar het vertrekpunt van de Sapa Express te gaan. We nemen plaats in de zeer comfortabele stoelen van deze luxe bus! De enthousiaste gids checkt of iedereen er is en legt alles duidelijk uit. We zullen ongeveer 5,5 uur onderweg zijn. Onderweg maken we 2 stops en het laatste uur door de bergen worden we getrakteerd op zeer fraaie uitzichten over rijstterassen.

Sapa Town

Eenmaal in Sapa town staat ‘Me’, onze lokale Hmong gids van Luckydaisy’s, ons al in traditionele klederdracht op te wachten… Ze ziet er mooi uit en is erg vriendelijk! Ze brengt ons naar een lokaal restaurant om te lunchen. Het is er erg rustig, wat nog meer het gevoel van een klein bergdorpje geeft. We lazen dat Sapa erg toeristisch is, maar het voelt hier juist erg verlaten. We genieten van een heerlijke lunch in een lokaal restaurant met uitzicht over de bergen en rijstterrassen. De temperatuur is aangenaam fris!

Lokale dorpjes, spelende kinderen, buffels en rijstvelden

Vietnam Sapa Local Hmong guide 01
Op pad met de lokale Hmong gids

Na de lunch vraagt Me of we moe zijn en gelijk met de auto naar onze homestay Luckydaisy’s in Ta Van willen of dat we nog voldoende energie hebben om een stuk te wandelen. We hebben net 5,5 uur stil gezeten en zijn natuurlijk gekomen om meer te zien van deze bijzondere omgeving. Dus rijden we een stukje met de auto om vervolgens het laatste deel naar Ta Van te voet af te leggen. We passeren lokale dorpjes, door rijstvelden met buffels, spelende kinderen, veel hanen en varkens… Wauw! Wat is het hier mooi! Me vertelt ondertussen over welke soorten rijst we allemaal zien en wanneer deze geoogst worden. De beste reistijd is volgens haar juli en augustus. In september beginnen ze met het ‘kappen’ van de rijst. De ene boer doet het wat later dan de andere boer. Wij zien nog genoeg rijst staan, maar stiekem zijn we wel benieuwd hoe het er in de zomermaanden uitziet! Me vertelt ook dat het afhankelijk van de regen is. Zodra het teveel regent, kan de rijst niet drogen en dus kun je beter wachten met het kappen. De meeste rijst wordt voor eigen consumptie gebruikt en is niet voor de export.

Er lopen ook twee lokale Hmong vrouwen met ons mee. Eén van de vrouwen draagt een baby van 2 maanden op haar rug in een kleurrijke draagzak met warme deken om de baby heen gewikkeld. Ze proberen ons wat souvenirs te verkopen. Onze zoon zoekt een tasje uit, met zeer mooi handwerk in blauw en groen.

Onze homestay Luckydaisy’s

Vietnam Sapa View Lucky Daisy 01
Luckydaisy’s Homestay

Eenmaal bij de homestay Luckydaisy’s aangekomen worden we naar onze Villa gebracht. Wauw wauw wauw! Dit is echt een heel huis met veel licht, overal ramen die uitkijken op de rijstvelden! Heel sfeervol ingericht en van alle (luxe) gemakken voorzien. Hier houden we het wel 2 nachten vol. Er is zelfs een openhaard voor de koude winteravonden. De sfeer van de homestay is fantastisch!

Onze zoon gaat even lekker in het mooie houten bad (met regendouche) en dan maken we ons klaar voor het familiediner. In de homestay overnachten 8 mensen die allen deelnemen aan het familiediner. De vriendelijke en spraakzame eigenaresse Hien eet ook met ons mee. De heerlijkste lokale Vietnamese gerechten worden voor ons geserveerd, met kaarslicht aan de grote houten tafel. Het ziet er heel knus en gezellig uit. Buiten is het fris en binnen aangenaam warm.

Vietnam Sapa Welcome

De Vietnamese loempia’s smaken heerlijk! Hien legt uit dat het in Vietnam vooral om de inhoud van de loempia’s gaat. De ‘Vietnamese loempia’s’ die je in Nederland koopt, smaken heel anders en volgens Hien komt dat omdat de loempia’s in Nederland een krokantere buitenkant hebben en minder gevuld zijn. Ik vind ze allebei lekker, maar ze smaken inderdaad totaal anders. Zoals ze in Azië zeggen, ‘Same same but different’.

Verder staan er heerlijke vlees- en groente gerechten op tafel, waaronder een jonge papaja salade. Het verschil met de Thaise papaja salade is dat deze helemaal niet pittig is en fris van smaak door de Vietnamese munt. Het toetje is heerlijk warme gebakken banaan met chocolade!

Wat een gezellige avond met een leuke groep mensen. Iedereen heeft weer zijn eigen ervaringen en verhalen te vertellen. We sluiten de avond samen af en genieten van een nacht in onze sfeervolle Homestay.

Na een heerlijke nachtrust gaan we eerst ontbijten. We kiezen voor warme getoaste baguette met omelet en kaas, een bananenpannenkoek en heerlijke yoghurt met fruit. De andere optie is een Vietnamese noedelsoep, die volgens de andere reizigers ook erg smaakvol is.

Trekking door de rijstterrassen met fantastische uitzichten

Vietnam Sapa Trekking rijstvelden landscape nature

Na het ontbijt staat onze gids Me ons alweer op te wachten. Ze vraagt of we de lichte, kortere route of de wat zwaardere, langere route willen doen. We vragen uiteraard wat het verschil is en ze zegt dat de langere wat steiler is en ongeveer een uur langer duurt.

We besluiten we de langere versie te doen. We lopen gelijk omhoog de berg op. We worden weer achtervolgd door een aantal lokale vrouwen. Me geeft aan dat als we niets willen kopen, we beter nu gelijk vriendelijk kunnen zeggen dat ze niet mee hoeven te lopen. Zo gezegd, ze gedaan en ze laten ons verder ook met rust. Het is gelijk al mooi! Overal om ons heen zien we rijstvelden en wandelen we door het lokale leven… Erg bijzonder om hier te lopen. Zo anders dan dat we gewend zijn. Als ik de kinderen zie vraag ik me af hoe het is om hier op te groeien… Onze zoon is in Nederland geboren en inmiddels misschien wel wat gewend doordat we in Bangkok wonen, maar hier is het zo heerlijk rustig! De kinderen zien er vrolijk uit en we zien er veel samen rennen en spelen. Het is duidelijk dat ze lekker veel ravotten in hun bevlekte kleren.

Vietnam Sapa rijstterrassen 05
De rijstterrassen in Sapa

Na een klim van een uurtje komen we bij een fantastisch uitzicht over een dal met ontelbaar veel rijstvelden. Onder ons zijn een aantal vrouwen aan het werk, de baby’s en kleinste kinderen nemen ze gewoon mee het veld in. De spelende kinderen in stijle rijstvelden ziet er soms best gevaarlijk uit, maar ze zijn wat gewend en leren dit al vanaf kleins af aan, zegt Me.

Vietnam Sapa Local Hmong guide 03
Op pad met de lokale Hmong gids

Na hier te hebben genoten op deze fantastische plek lopen we verder naar beneden, dwars door de groene rijstvelden richting een hoge waterval. Onderaan de waterval is het dorp van Me, het is een zeer klein lokaal dorpje met een riviertje en daaromheen rieten en houten huisjes. In het dorp zien we veel varkens, kippen en spelende kinderen. Me heeft 3 zoons van 3, 5 en 7 jaar. Haar man is nu ergens 100 kilometer verderop naar hun kardemom-veld met een aantal andere mannen. Hij blijft daar 10 dagen. Als ik vraag wie er op haar kinderen past wanneer zij werkt, geeft ze aan dat ze naar school gaan en dat de oudste ze dan van school haalt. Ze zegt er ook bij dat niemand eigenlijk echt naar de kinderen omkijkt, omdat beide ouders vaak werken. Een wereld van verschil met het leven dat wij gewend zijn.

Heerlijke lokale Hmong lunch en gezellig familiediner

Vietnam Sapa Hmong guide cooking 01
De Hmong gids kookt een lokale lunch

We gaan bij Me thuis lunchen. Het is een eenvoudig huisje, met een woonkamer waar een bed en bureautje staat en een aparte keuken met een vuurtje waarboven gekookt wordt. Het is bijzonder om het lokale leven van zo dichtbij zelf te ervaren. Terwijl Me de heerlijkste verse loempia’s boven het vuur bereidt, spelen de jongens in de huiskamer. Het is altijd weer fantastisch om te zien dat een andere taal geen barrière hoeft te zijn om samen lol te hebben.

Terwijl de kinderen lachend door de kamer rennen, eten we samen aan een tafeltje met houten bankje buiten voor haar huis. We genieten van de heerlijke rijst met groente en vleesgerechten en natuurlijk de verrukkelijke loempia’s.

Vietnam Sapa Friends 01
Speelmaatjes in Sapa

Na de lunch lopen we door het dorpje, langs de rijstvelden naar de hoofdweg waar een auto ons staat op te wachten om ons weer naar Luckydaisy’s te brengen. Wat was dit een leuke dag!

Eenmaal bij Luckydaisy’s aangekomen, rusten we wat uit en frissen we ons op voor het avonddiner. Dit keer staat er Vietnamese hotpot voor ons klaar, een soort fondue met groente, vlees en vis. Erg lekker en gezellig! Het is weer wat fris ’s avonds, dus dit is een ideale manier om toch warm te blijven. Na het eten, drinken we samen nog wat thee binnen aan de lange knusse tafel.

De volgende ochtend is het helaas alweer tijd om deze heerlijke plek en lieve mensen achter ons te laten. Maar één ding is zeker, we willen hier zeker weer terugkomen! Zou je deze tour ook zelf willen maken? Dat kan uiteraard, neem dan geheel vrijblijvend even contact met ons op!

Nog een paar praktische tips/info:

Vietnam Sapa Local dinner 01
  • De bus van Hanoi naar Sapa doet er 5,5 uur over, vertrek rond 7 uur en aankomst om half 1.
  • De trekking bij Luckydaisy’s zijn helemaal naar zwaarte aanpasbaar. Van eenvoudige tot zeer zware wandeltochten.
  • Luckydaisy’s serveert de heerlijkste Vietnamese gerechten in een bijzonder knusse, gemoedelijke sfeer.
  • Een paar typische Vietnamese gerechten die de moeite waard zijn om te proberen zijn onder andere Pho, een noedelsoep die de Vietnamezen vaak als ontbijt eten. Het is een lichte soep en heerlijk om mee te beginnen. Banh mi is een soort baguette met vlees, salade en een sausje. De gerechten zijn ook vegetarisch te krijgen. Zeker de moeite waard om te proberen! Wat je natuurlijk ook moet proberen in het land van de loempia’s, zijn de gefrituurde of verse loempia’s. Deze laatste optie wordt dus niet gebakken en smaakt heerlijk licht en fris. Daarnaast is de beruchte ei koffie een absolute aanrader! Een beetje vreemd, maar erg lekker! In plaats van schuim van melk krijg je een heerlijke romige laag van opgeklopt ei met suiker bovenop je koffie, het lijkt nog het meest op een zachte meringue!

Zelf het sprookjesachtige Sapa ontdekken met een verblijf in deze fijne Homestay? Kijk dan eens bij onze Sapa reizen of neem vrijblijvend contact met ons op voor een reis op maat!

Sanne, auteur van het artikel Een verblijf in het sprookjesachtige Sapa, Vietnam

Sanne

Reisspecialist Indonesië en Thailand
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!