Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel '3-Daagse luxe cruise van Mandalay naar Bagan'
Myanmar

3-Daagse luxe cruise van Mandalay naar Bagan

Natasja » Oktober 2020

The Strand is één van de luxere cruise maatschappijen op de Irrawaddy rivier in Myanmar. Aan boord wacht je een onvergetelijk verblijf met excellente service, ruime cabines en leuke excursies!

Myanmar Amarapura U Bein brug
U Bein brug, Amarapura

De cruise kan zowel in Mandalay als Bagan starten, net wat jou het beste uitkomt tijdens jouw rondreis. Start je vanaf Mandalay dan word je rond 08.30 uur opgehaald bij het hotel en brengt de gids je naar de stad Amarapura, zo’n 15 kilometer ten zuiden van Mandalay. Onderweg vertelt de gids je meer over het traditionele leven in deze omgeving. Eenmaal aangekomen in Amarapura bezoek je de bijzondere U Bein-brug. Gelegen tussen de zonnebloem- en pindanootvelden is deze plek een oase van rust. Met zijn 1.2 kilometer lengte is de U Bein de langste teakhouten brug ter wereld! Onder genot van een heerlijk ontbijtje in een lokaal restaurant kun je genieten van een prachtig uitzicht op de brug.

We verlaten de brug en rijden door naar de Mahamudi Pagode, vernoemd naar de 4 meter hoge Boeddha in de tempel. De Boeddha is ontstaan uit meerdere lagen bladgoud die over elkaar gelegd zijn. Alleen mannen mogen dichtbij komen en bladgoud op de Boeddha plakken voor geluk. Wij vrouwen zullen dit prachtige beeld van een afstandje moeten bewonderen.

Vervolgens neemt de gids ons mee naar de Thein Nyo Silk weaving factory. Er zijn nog maar een paar echt authentieke zijde fabrieken over. We zien hier met eigen ogen hoe mannen en vrouwen met veel precisie kleding weven. Hier worden voornamelijk lokale Birmaanse kledij, zoals Longi broeken en rokken, gemaakt. Een Longi broek is al een kunstwerk op zich. Het is vol met patronen en indrukwekkende details. Het kost ongeveer 1 maand om met 2 personen een Longi te maken, maar dan heb je ook wel een prachtig kledingstuk.

Myanmar boot van Mandalay naar Bagan
Cruise van Mandalay naar Bagan

In de middag worden we naar de rivier gebracht en is het tijd om aan boord te gaan van het cruiseschip. In totaal heeft het schip 25 kamers en is het van alle gemakken voorzien. Zo bevindt zich aan boord een zwembad, gym, spa, restaurant, champagnebar en een zonnedek. Na ontvangst aan boord verruilen we onze schoenen voor bamboeslippers. Onze schoenen worden schoongemaakt en mogen we later wel aan boord dragen.

Onder genot van een welkomstdrankje stelt de bemanning van het schip zich voor en volgen er veiligheidsinstructies. In totaal biedt het schip plek voor maximaal 50 gasten. Hierna genieten we van een wijntje en een heerlijke 3-gangen lunch in Birmaanse stijl in het restaurant. Vervolgens is het tijd om te ontspannen en kunnen we lekker uitbuiken bij het zwembad.

Myanmar Mingun pagode met monikken
Mingun pagode

Voor het eerste stuk van de route varen we in ongeveer 1 uur van Mandalay naar Mingun. Dit pittoreske dorpje was de voormalige hoofdstad van Myanmar. Eenmaal aangekomen is het tijd om van boord te gaan en Mingun te bezoeken. Hier stappen we in de lokale tuk tuk en brengen we een bezoek aan verschillende hoogtepunten van het dorp:

  • Hsinbyume Pagoda: deze witte pagode is echt een bezoek waard. Het is een enorm complex, gebouwd in 1816. Via verschillende traptreden kun je naar boven lopen en deze bijzondere Pagoda bewonderen. Helemaal boven heb je een mooi uitzicht over de stad Mingun.
  • Mingun Bell: deze grote bel is gebouwd in 1808 en naar men zegt is het de grootste koperen bel ter wereld! Deze imposante bel weegt meer dan 90 ton, heeft een omtrek van 5 meter en is 4 meter hoog!
  • Mingun Pagoda: deze pagode had ooit de grootse ter wereld moeten worden. Helaas is deze nooit afgemaakt door het plotseling overlijden van de koning. Ondanks dat blijft het een indrukwekkend bouwwerk om te zien.

We sluiten Mingun af door langs de verschillende marktkraampjes te struinen waar we lokale producten kunnen kopen en proeven. Hierna keren we terug richting de boot en zijn de komende 2 uur ter vrije besteding. Je kunt bijvoorbeeld gaan sporten in de gym of relaxen bij het zwembad.

Om 18.00 uur begint de cocktailparty aan boord. Je kunt je bijvoorbeeld door de bartender laten verassen met een lekkere Whisky Sour van lokale ingrediënten. We genieten van de adembenemende zonsondergang onder het genot van een heerlijke cocktail. Ondertussen legt de boot aan op een zandbank midden in de rivier waar we vannacht zullen overnachten. Het diner wordt geserveerd op de zandbank. Wat een bijzondere plek! We nemen plaats op banken gemaakt van bamboe hout, terwijl we omringd worden door palmbladen en fakkels.

Na de heerlijke amuses wordt de barbecue aangestoken waarop verschillende soorten vlees, vis en groenten worden bereid. Er is genoeg keuze voor iedereen. Ook tijdens speciale gelegenheden pakt de bemanning van de boot extra uit. Zo wordt er bijvoorbeeld gezongen voor de jarigen in het Birmaans en krijgen ze taart en een leuk presentje. Het diner wordt afgesloten met een heerlijk dessert geserveerd in buffet stijl. Onder de sterrenhemel genieten we na van een fantastische avond en is het daarna tijd om terug te keren naar onze cabin voor een goede nachtrust.

Dag 2 van de cruise

Goeiemorgen! We worden heerlijk uitgerust wakker na een nacht op het water. Het wakker worden voelt alsof we hebben geslapen in een hotel. De cabine is namelijk uitgerust met een grote kast, bureau en ruime badkamer.

Myanmar Mandalay Bagan cruise in Ava
Ava

We schuiven aan bij het heerlijke ontbijt waar vers fruit, yoghurt en croissantjes voor ons klaar staan. Ook is het mogelijk om à la carte verschillende lekkernijen te bestellen. Na het ontbijt meert de boot aan bij de volgende bestemming: Ava.

Ava is een schitterend plattelands dorpje midden tussen de rijstvelden. Deze ochtend ontdekken we Ava door middel van een paardenkar. We stoppen bij een indrukwekkend oud klooster, genaamd Bagaya Monestry. Dit bijzondere klooster is in 1782 gebouwd en compleet van teakhout gemaakt. Vervolgens rijdt de paardenkar langs bananenplantages en brengt ons naar het Maha Aung Mye Bom San klooster. Ook dit klooster is gebouwd in de 18e eeuw, maar in tegenstelling tot de vorige, is deze gemaakt van steen. Hierna keren we terug naar de boot voor de lunch. Ook vandaag staat er weer een 3-gangen lunch voor ons klaar, dit keer in Thaise stijl. De rest van de middag is ter vrije besteding op de boot.

Ondertussen zet de boot koers richting Bagan en verblijven we de rest van de dag op de boot zelf. Maar vervelen doen we ons zeker niet! Om 15.00 uur starten er verschillende workshops helemaal in traditionele stijl. Zo kunnen we deelnemen aan een Longi, Thanaka en kookworkshop. De Longi zijn we natuurlijk al tegengekomen in de zijdefabriek, maar wist je dat een Longi zelfs als rugzak of baby-zak gebruikt kan worden? Thanaka is ook typisch Birmaans en is een lichtgele stof die vooral vrouwen en kinderen in Myanmar op hun gezicht smeren als bescherming tegen de zon en als cosmetica.

Myanmar Bagan lachende dame met potje
Bagan

In de namiddag genieten van een heerlijke high tea op het dek. Er staan verschillende zoete en hartige hapjes op het menu met wel 6 verschillende thee smaken, keuze genoeg dus! Vervolgens hebben we vrije tijd en kunnen we lekker onze eigen gang gaan tot het diner wordt geserveerd. Na het laatste avondmaal op de boot vallen we weer tevreden in slaap terwijl de boot rust doorvaart…

‘s Ochtends meren we aan in het prachtige Bagan en is het na een heerlijk ontbijt helaas tijd om het schip te verlaten. De rest van de dag genieten we na van de geweldige cruise die we niet snel meer zullen vergeten.

Opmerking: Krijg je er geen genoeg van? Deze cruise kan verlengd worden met 1 extra nacht in Bagan. Je slaapt dan 1 extra nacht op de boot + een stadstour door Bagan. Of wil je een verkorte versie doen van deze cruise, dat kan ook, kijk dan eens hier!

Natasja, auteur van het artikel 3-Daagse luxe cruise van Mandalay naar Bagan

Natasja

Reisspecialist Thailand
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Myanmar
Activiteit
Reisverslag

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!