Kunnen we je verder helpen?
Aarzel niet om ons te contacteren via een van onderstaande wegen. We helpen je graag met jouw vragen, verzoeken of problemen. Wij zijn iedere dag geopend van 06:00 tot 20:00 uur!
Bestemmingen
Reisthema's
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
Deals
Mijn AsiaDirect
Singapore: Cultuur en Geschiedenis

Singapore: Cultuur en Geschiedenis

Maatwerkreis Singapore

1
Beschrijf jouw droomreis door Singapore
2
Onze reisexperts matchen jouw wensen met de perfecte reis
3
Boek jouw vakantie alleen als je 100% tevreden bent

Singapore: Cultuur en Geschiedenis

Om meer van Singapore te begrijpen moeten we even terug naar de jaren ’60. Singapore is er dan niet best aan toe. Het is al meer dan 140 jaar een kolonie van de Britten, maar krijgt na de Tweede Wereldoorlog steeds meer eigen rechten, totdat het in 1959 een eigen staat wordt.

Maar van het blinkende en stralende Singapore dat we nu kunnen bewonderen, wordt alleen nog gedroomd. De mensen zijn arm, slecht opgeleid (velen kunnen amper lezen en schrijven), en er is veel werkeloosheid.

Singapore Geschiedenis: Een nieuw land

In 1963 besluiten Malaya, Sarawak, Noord-Borneo (Sabah) en Singapore samen een nieuw land te gaan vormen: de federatie Maleisië. In Singapore hopen ze dat een groter land meer werkgelegenheid biedt en ze zo een eind aan de enorme werkeloosheid kunnen maken. Maar de samenwerking wringt en schuurt. Singapore voelt zich economisch achtergesteld bij Kuala Lumpur, omdat nieuwe bedrijven vooral daar worden gevestigd, en in KL vinden ze dat Singapore te weinig bijdraagt aan de ontwikkeling van Sabah en Sarawak.

Er ontstaat steeds meer spanning tussen de overwegend Chinese bevolking van Singapore en de Maleisiërs. Ze vrezen beiden dat de andere groepering te groot wordt en de macht zal opeisen. Maandenlange, vaak bloedige raciale rellen zijn het gevolg. Als vervolgens ook in politieke zin de weerstand tegen elkaar groeit, besluit Singapore al binnen twee jaar na het begin van de federatie dat het (per 9 augustus 1965) als zelfstandig land verdergaat.

Singapore Oude buurt
Het oude Singapore

De republiek Singapore ontwikkelt zich tot een mondiaal financieel centrum en een moderne sterke economie, door bedrijven veel ruimte te geven en zich te richten op hi-tech kennis. Het land wordt als een bedrijf bestuurd en dat is succesvol, maar gaat ten koste van democratische principes als persvrijheid en burgerrechten.

Singapore ontwikkelde zich in de afgelopen 10 jaar ook sterk als toeristenattractie. Door eigentijdse stadsplanning, waarbij het historische Singapore naadloos wordt ingepast, is de stad met recht een belangrijke bezienswaardigheid geworden.

Singapore Cultuur: Sfeervol en hip

Gelukkig is het oude Singapore niet helemaal verdwenen. Als je er bent, ervaar dan de noedels van food hawkers, live muziek op Clarke Quay en wie weet een high tea in het wereldberoemde Raffles hotel. Net als tientallen jaren geleden is Singapore nog altijd meer een Chinese stad dan een Maleisische. Ongeveer 75% van de inwoners is Chinees, 14% is Maleisisch en 9% is Indiaas.

Met 6 miljoen inwoners op een oppervlakte van 730 vierkante kilometer (België is bijna 31.000 vierkante kilometer) is het altijd zoeken naar de balans tussen leefbaarheid en functionaliteit, maar in Singapore lijken ze daar goed in te slagen. De stad oogt jong en actief, is sfeervol en hip. En dat is precies wat ze in Singapore voor ogen hebben. Ze koesteren het traditionele, maar zorgen dat nieuwe generaties enthousiast zijn over hun moderne woonomgeving, zodat zij in Singapore blijven en zo de toekomst garanderen.