Wat zijn de belangrijkste feestdagen in Japan?
Ben je eind april of begin mei in Japan dan zullen de feestelijkheden van de ‘gouden week’ je waarschijnlijk niet ontgaan. En in augustus geldt dat voor Obon. Reis je dan door Japan, probeer een van de festiviteiten mee te maken!
Dit zijn een paar van de belangrijkste nationale feestdagen:
Golden Week
De gouden week is een van de drukste vakantieseizoenen van Japan. Dat komt omdat er in de gouden week maar liefst vier nationale feestdagen vallen. Op 29 april is het Show no Hi, de verjaardag van voormalig keizer Showa.
Op 3 mei is het dag van de grondwet (Kenpo Kinenbi), een dag later Greenery Day (Midori no Hi) waarop er veel aandacht is voor milieu en natuur (omdat keizer Showa een fervent natuurliefhebber was), en op 5 mei viert men kinderdag (Kodomo no Hi).
Ook het Jongensfeest (Tango no Sekku) wordt dan gevierd. Families proberen de toekomst van hun zonen te beïnvloeden door samoerai poppen uit te stallen, die kracht, macht en succes symboliseren.
Veel informatie over vaccinaties, geldzaken en internet, plus de meestgestelde vragen over Japan vind je op onze pagina Reistips Japan.

Obon
Halverwege augustus wordt Obon gevierd, een boeddhistisch festival waarbij voorouders worden vereerd, en door gelovigen wordt aangenomen dat geesten tijdelijk terugkeren naar het land der levenden. Er worden lantaarns opgehangen om ze de weg te wijzen en dansen uitgevoerd om ze te eren.
Hinamatsura
We kennen hinamatsura ook als Japanse poppendag of als meisjesdag. Ooit werden papieren poppetjes in een bootje de zee opgestuurd om slechte geesten te verdijven. Maar langzaam veranderde hinamatsura in een festival waarbij op 3 maart in huizen met dochters Hina-poppen worden uitgestald, in de hoop dat dit de meisjes beschermd, gelukkig zal maken en gezondheid zal garanderen.
Wie de poppen echter te lang laat staan, hoeft er volgens de overlevering niet op te rekenen dat hun dochter snel zal trouwen.