Indonesië: Algemene informatie. Dit wil je over Indonesië weten voordat je ernaartoe reist.
De republiek Indonesië is een van de grootste landen ter wereld. Niet alleen wat oppervlakte betreft, maar ook qua inwoners. Er leven meer dan 277 miljoen mensen, waarvan bijna 90% moslim is. Ook een opvallend feit: meer dan de helft van al die Indonesiërs woont op Java, dat daarmee het drukstbevolkte eiland op onze planeet is.

De consequentie van die drukte is dat het stedelijk gebied Jakarta meer dan 30 miljoen inwoners heeft. Gek genoeg merk je wel in de hoofdstad dat het erg vol is, maar in andere Javaanse steden, zoals Yogyakarta of Surabaya, valt eventuele drukte al helemaal niet meer op.
Dat Java zo’n wirwar van mensen is, betekent dat je met gemak ook eilanden kunt vinden waar bijna niemand is. Of zelfs helemaal niemand. Van de ruim 17 duizend eilanden waaruit Indonesië bestaat, zijn er ruim tienduizend onbewoond.
Kolonie
We gaan je niet lastig vallen met de hele geschiedenis van het land, maar er is een periode waar we niet aan voorbij mogen gaan: de Nederlandse overheersing.
Al vanaf de 16e eeuw richt Nederland (via de VOC, de Vereenigde Oostindische Compagnie) in Azië handelsposten in, bijvoorbeeld op Java en op de Molukken. Maar de grote omslag komt kort na 1800 als Nederland de archipel als kolonie inlijft en Nederlands-Indië een feit is.
Het doel is handel, maar Nederland neemt om de economische belangen te verdedigen -tegen de zin van de lokale bevolking- ook in het lokale- en landsbestuur de macht. Alhoewel er zonder twijfel Nederlandse bijdragen zijn geleverd aan onderwijs en gezondheidszorg wordt Nederland meer en meer gezien als een ongewenste overheerser.


Onafhankelijkheid
Als er een onafhankelijkheidsbeweging ontstaat, probeert Nederland met meer dwang en uiteindelijk een ‘politionele actie’ (in feite een oorlog) de macht te behouden. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog weet Indonesië, als de Japanse bezetter wordt verdreven, zich ook van Nederland los te maken.
Als je nu naar Indonesië gaat zie je, vooral op Java, nog oude Nederlandse architectuur, hoor je in het Bahasa Indonesia (de officiële taal) af en toe nog Nederlandse woorden, of kom je op plekken (via Nederlandse spoorlijnen) op door Nederlanders aangelegde plekken, zoals de botanische tuin van Bogor, bijvoorbeeld.
Bestemmingen
Wil je meer gedetailleerde informatie over Indonesische steden en eilanden, kijk dan bij: