Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Interview met Thailand expert, Mels Schenke'
Thailand Zuidoost-Azië

Interview met Thailand expert, Mels Schenke

Sanne » Oktober 2020

De beste tips en adviezen van onze lokale Thailand expert

Thailand Mels Amazing Asia Tours
Thailand expert, Mels Schenke

Bij AsiaDirect is onze slogan ‘Omdat wij er al zijn’. Wij wonen en werken in Azië, waardoor we de landen die wij aanbieden door en door kennen. Maar de helft van ons is geboren en getogen in Nederland of België. In de interviews van deze serie vertelt een insider zijn ervaringen en tips over het wonen, werken en reizen in de verschillende Aziatische landen. We beginnen deze serie met Thailand.

Het volgende interview is met Mels. Hij werkt al jaren voor AsiaDirect in Bangkok en vertelt ronduit over zijn liefde voor Thailand.

Introductie

Thailand Bangkok Wat Arun bij zonsondergang
Mijn avontuur begon in Bangkok, daar waar de meeste Thailand avonturen beginnen.

1. Hoe ben je in Thailand verzeild geraakt?
Vanaf kleins af aan kwam ik regelmatig op vakantie in Thailand en hoe ouder ik werd hoe leuker ik Thailand begon te vinden.
Op mijn 18e wilde ik niet eens naar huis toen de vakantie was afgelopen, ik wilde zo graag langer blijven. Eenmaal terug in Nederland bleef ik maar aan Thailand denken en ben ik een paar maanden alleen door Thailand gaan reizen, hierna was ik echt verkocht en wist ik dat ik hier wilde wonen.

Terug in Nederland heb ik mijn school afgemaakt en ben ik naar Thailand vertrokken met maar één plan, wonen in Thailand!
Ik ben hier gebleven en alleen nog maar terug gegaan voor vakantie.

Waarom Thailand?

Thailand Koh Phi Phi uitzicht
Of je nu houdt van strand, natuur, stad, historie, lekker eten of actief bezig zijn, Thailand heeft het!

2. Waarom zou je in 2018-2019 naar Thailand moeten komen?
Thailand biedt een enorme diversiteit. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het hier wel doen. Duiken, sportvissen, wandelen, bergen beklimmen, fietsen, zwemmen, fotograferen, mediteren, tempels bezoeken… Je hebt er geweldige jungle, een boeiende cultuur en fantastische stranden. Er is echt een activiteit voor iedereen. Daarbij is het een relatief veilig land en makkelijk te bereiken. De prijzen zijn veelal laag vergeleken met andere landen. De afstanden zijn ook relatief kort waardoor het een perfect land is voor korte en langere rondreizen.

Niet te missen

3. Wat moeten mensen echt proeven wanneer ze naar Bangkok komen?
Pad Krapow: opgebakken gehakt of stukjes vlees van kip, rundvlees, varken of garnaal met Thaise peper en basilicum. Dit is de Thaise ‘boterham met kaas’ en eigenlijk overal wel te krijgen. Weet je even niet wat je moet bestellen, dan is dit altijd een goede optie! Eet smakelijk!

4. Wat zijn volgens jou de hidden gems van Thailand?
Thailand heeft zo veel unieke plekjes waar toeristen nooit komen. Het heeft meer dan 100 nationale parken en de meeste toeristen bezoeken er vaak maar twee of drie. Er zijn er dus nog zo veel meer te ontdekken. Zelfs na jaren in Thailand wonen, blijven er nog veel plekken op mijn wensenlijstje staan.

Thailand Khao Sok Three brother Rocks
Three brother Rocks, Khao Sok National Park

5. Wat is jouw favoriete plek in Thailand?
De berg Doi Chiang Dao. Deze is alleen in het droge seizoen van november tot februari te bereiken. Een ‘must’ zijn de zonsondergang en zonsopkomst boven op de berg. Het is wel een aardige klim en het is er erg koud, maar ook heel erg gaaf. Je doet er gemiddeld 6 uur over om naar boven te komen en dan nog eens 4 uur naar beneden. Het is dus slim dat je van tevoren zorgt dat er een tent en eten is geregeld, dan kun je daar boven op de berg overnachten. Echt een spectaculaire ervaring!

Thailand Chiang Mai Trekking
Doi Chiang Dao

6. Wat mogen reizigers niet missen in Thailand?
Plekken als Phuket en Koh Samui. Dit zijn de beroemdere plekken, maar dit is niet zonder reden. Deze eilanden hebben enorm veel te bieden en bezitten bovenal prachtige stranden. Verder is een dagje olifanten verzorgen in een diervriendelijk kamp niet te missen. Het feit dat je genoeg tijd krijgt om een band te voelen met zo een enorm beest, waarbij jezelf toch erg klein bent, is een heel speciaal gevoel.

Duurzaamheid

Thailand Chiang Mai Fietstour Fietsen koeien

7. Hoe kun je als toerist bijdragen aan duurzaam toerisme?
Door bijvoorbeeld meer te gaan fietsen op je vakantie en minder de auto te pakken. Fietsen is één van de meest simpele, leuke en duurzame activiteiten die je kunt bedenken. Fietsen is vooral mooi, omdat je contact hebt met alles om je heen. De lokale bevolking roept soms iets, wil een praatje maken, zwaaien en je raakt meer van de gebaande paden dan wanneer je in een auto zit. Overal in Thailand kun je bijna wel een fietstour doen. Voor de echte fietsfanaten zijn er ook een aantal zeer mooie meerdaagse fietstours, zoals die van Bangkok naar Chiang Mai of die van Chiang Mai naar Luang Prabang in Laos.

Als je duurzaam wilt reizen, denk dan ook aan dingen die je thuis doet, maar hier misschien snel vergeet. Probeer plastic gebruik zo veel mogelijk te voorkomen, wat soms lastig kan zijn in Thailand. Ze geven je graag overal een apart plastic zakje voor, overal rietjes bij of plastic lepeltjes. Geef het goede voorbeeld en probeer voor de rest vooral te genieten. Zoals de slogan vroeger al luidde: ‘Een beter milieu begint bij jezelf’.

Cultuur

8. Kun je een leuke anekdote vertellen die het typische Thaise leven weergeeft?
In Thailand groeten ze elkaar met “Kin Kao Riang Khrap”, dit betekent letterlijk “Heb je al rijst gegeten?”. Of ze roepen “Kin Kao, Kin Kao” als ze ergens zitten te eten. Niet dat je dan per se aan moet schuiven, het is de lokale groet. Hier komt het belang van eten in de Thaise cultuur duidelijk naar voren. Mensen antwoorden vaak met “Kin Leow”, “ik heb al gegeten”.

9. Wat zijn de do’s en don’ts wat betreft culturele normen en waarden?

Thailand Bangkok Corona update
Begroeten in Thailand doe je met een Wai
Do’s
  • Lach vriendelijk en maak een ‘wai’ gebaar wanneer je iemand groet.
  • Geniet van een heerlijke Thaise massage.
  • Onthoud dat je te gast bent. De politiek en het koningshuis zijn gevoelige onderwerpen waar je beter niet over praat.
  • Doe je schoenen uit voordat je een tempel of huis binnengaat.
  • Onthoud dat Thai heel direct kunnen zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld directe vragen stellen zoals “hoe veel verdien je?” of ze zeggen dat je dikker bent geworden. Dat is in Nederland vaak ongepast. Ze bedoelen het echter niet verkeerd.
  • Vermijd het geven van kritiek. Gaat iets anders dan je gewend bent, laat het gaan. De Thai zijn erg trots.
Don’ts
  • Bestel geen westers eten op plekken waar ze wat van alles serveren en die niet bekend staan om hun westerse keuken.
  • Gebruik geen drugs. Thailand heeft een zero-drugs beleid en hebben zeer zware straffen voor drugshandel en gebruik.

Familie en kinderen

Thailand Chiang Mai Olifanten trainer voor 1 dag 05

10. Is dit land goed te bereizen met kinderen?
Thailand is super voor families. Dit komt vooral door de veiligheid, vriendelijkheid en grote diversiteit. Kinderen worden in Thailand erg gewaardeerd. Neem ze mee naar een restaurant en de helft van de serveersters is afgeleid. Mensen helpen je ook makkelijk als je hulp nodig hebt wanneer je met kinderen reist.

Tips

Thailand Bangkok Drijvende markt Anouk 05

11. Wat is de belangrijkste tip die je mensen wilt meegeven die naar Thailand komen?
Zorg ervoor dat je jezelf goed informeert voordat je naar Thailand op vakantie gaat. Denk vooral aan bijverzekeren, ziektes etc.

12. Welke woorden moet ik echt leren voordat ik het land bezoek?
‘Hallo’ (Sawadee kha/khrap) en ‘dankjewel’ (Khob khun kha/khrap) zijn allebei heel handig. Ook is het goed om te weten hoe je ‘nee, hoef ik niet’ (mai aow kha/khrap) zegt zodat straatverkopers je niet lastig vallen.

Afsluiting – koffer

13. Wat moet er zeker in de koffer als je naar Thailand reist?
Je paspoort en pinpas. De rest is hier allemaal verkrijgbaar!

14. Welk souvenir moet er in de koffer naar Nederland?
Een olifanten souvenir. Deze staat voor geluk en is dus goed om zelf te houden of weg te geven. Vermijd Boeddha hoofden en dierlijke producten zoals ivoor, haaievinnen en koraal.

Sanne, auteur van het artikel Interview met Thailand expert, Mels Schenke

Sanne

Reisspecialist Indonesië en Thailand
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!