Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'De mooiste treinreis ter wereld, van Ella naar Nuwara Eliya'
Sri Lanka

De mooiste treinreis ter wereld, van Ella naar Nuwara Eliya

Sanne » November 2021

Het eerste wat ons opvalt wanneer we door Sri Lanka reizen, wat is Sri Lanka groen! Veel van dit groen bestaat uit talloze theeplantages. Volgens mij zijn er vrij veel theeliefhebbers in Nederland en België, waaronder ikzelf. Een grote hoeveelheid van deze thee komt uit Sri Lanka. In dit artikel lees je meer over één van de mooiste treinreizen ter wereld, bijzondere uitzichtpunten en natuurlijk theeplantages. Wil je meer lezen over de mogelijke opties? Kijk dan eens bij onze Sri Lanka voorbeeldreizen of neem contact met ons op.

Het plaatsje Ella

Sri Lanka Ella Gap uitzicht bij zonderopkomst
Ella Gap

Ella ligt in het Badulla district, op 1,041 meter boven zeeniveau. In de avonden is het er dus heerlijk koel. Het wordt omgeven door mooie landschappen en deze zijn ook de magneten waar de toeristen op afkomen. Hieronder volgen een aantal van die niet te missen ‘magneten’! Doordat we met een privé gids en chauffeur door Sri Lanka trokken, kwamen we echt op plekjes die we zelf nooit zouden hebben gevonden en konden we stoppen waar we maar wilden, ideaal. Stiekem waren we ook erg blij dat we niet in een lokale bus zaten, waarvan de chauffeurs voornamelijk leken te denken dat ze Max Verstappen waren.

The Nine Arch Bridge – The bridge in the sky in Ella

Sri Lanka Ella Nine Arch Bridge
Nine Arch Bridge

Een niet te missen highlight is de ‘9 Arch Bridge’ van wel 30 meter hoog. Zijn naam heeft hij te danken aan de 9 bogen waar deze brug uit bestaat. Onze gids weet veel en vertelt ons zo ook het indrukwekkende verhaal achter deze brug. Een lokale engineer presenteerde de oplossing om deze kloof te overbruggen, de ‘9 Arch Bridge’ genaamd. De Britten geloofden niet in deze manier van bruggen bouwen. Om te bewijzen dat hij gelijk had zou hij na de bouw van deze brug er zelf onder gaan liggen wanneer de eerste trein zou passeren. Dankzij zijn belofte mocht hij de brug bouwen … Hij is nog steeds in gebruik, sinds 1921. De brug bestaat volledig uit bakstenen, rotsen en cement en voor de rails is eucalyptus hout, gedrenkt in gebruikte motorolie, gebruikt. Het is een knap ‘staaltje’ werk!

Er rijden ongeveer 10 treinen per dag over het spoor, de eerste arriveert al rond 6.20 uur en de tweede rond 9.30 (de periode dat wij er waren in september 2019). Er zijn een aantal homestays met uitzicht op de trein en shortcuts naar de brug. We raden aan om er zo vroeg mogelijk te zijn. In de vroege ochtend is het er zo rustig en dan voel je echt pas hoe groots deze brug is! Na 9 uur wordt het langzaam steeds drukker rondom en op de brug.

Little Adam’s Peak in Ella

Sri Lanka Ella Little Adams Peak
Little Adams Peak

Ella is maar een klein dorpje, toch heeft het een aantal bijzondere trekpleisters. Naast de ‘9 arch bridge’, is er ‘Little Adam’s Peak’. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn grotere broer ‘Adam’s Peak’. Little Adam’s Peak is een stuk eenvoudiger te beklimmen, maar biedt ook zeer fraaie uitzichten. Je loopt langs theeplantages en wanneer je eenmaal boven op de top bent, heb je een fenomenaal uitzicht over Ella en omstreken. Soms komen de wolken voorbij drijven en zie je even helemaal niets… Het is de moeite waard om dan even te wachten totdat het adembenemende landschap zich weer toont…

Per trein van Ella naar Nuwara Eliya – ervaringen en tips

Sri Lanka trein van Ella naar Nuwara Eliya
De trein van Ella naar Nuwara Eliya

De route van Kandy naar Ella staat bekend als één van de mooiste treinreizen ter wereld. Dit moesten we natuurlijk zelf gaan beoordelen! De meeste reizigers pakken de trein van noord naar zuid, van Kandy naar Nuwara Eliya of van Nuwara Eliya naar Ella. Om de drukte te vermijden, kiezen wij ervoor om de andere kant op te gaan, van zuid naar noord, van Ella naar Nuwara Eliya.

Er zijn verschillende type treinen en 3 verschillende klassen: eerste, tweede en derde klas. De eerste klas is met airconditioning en deze plaatsen moet je van tevoren reserveren, ze zijn snel uitverkocht. Het is dus handig om een reisagent tickets voor je te laten regelen. Het kopen komt nogal precies, het kan niet eerder dan 2 weken van tevoren, maar daarna zit alles vrijwel direct vol. De beste plaatsen van Ella naar Nuwara Eliya zijn aan de rechterkant van de trein, dan heb je veel uitzichten over die groene dalen… Onze tickets zijn geboekt en we kunnen gelukkig nog een zitplekje bemachtigen! De drie uur durende reis vliegt voorbij. We meanderen door enorme theeplantages en hebben echt fenomenale uitzichten. We passeren de meest fantastische heuvellandschappen met hier en daar een waterval. Wat is Sri Lanka groen! Tijdens de reis kun je ook gewoon door de trein lopen en af en toe een kijkje nemen in de openstaande deuren (wel met gevaar voor eigen leven, blijven zitten mag ook)…

Het plaatsje Nuwara Eliya  – Little England

Sri Lanka Nuwara Eliya The Grand Hotel
The Grand Hotel, Nuwara Eliya

Nuwara Eliya ligt op 1868 meter aan de voet van de hoogste berg van Sri Lanka, de Pidurutalagala. Nuwara Eliya wordt ook wel Little England genoemd en we snappen gelijk waarom… Het is koud en druilerig weer wanneer we aankomen. Zodra we van het treinstation naar het dorpje rijden zien we ook de Engelse stijl huizen overal opdoemen, er is zelfs de Royal Turf Club, waar jaarlijks renpaarden wedstrijden worden gehouden. Het bekendste hotel in Nuwara Eliya, The Grand Hotel dateert al van 1891 en het lijkt er alsof de tijd heeft stil gestaan, met de klassiek gedekte tafels en servies in Engelse stijl. We genieten er van een heerlijke high tea met lokale en westerse lekkernijen. Ik kan me indenken hoe het er tijdens de koloniale periode aan toe ging, de Britten zippend aan hun thee al kletsend over de allerdaagse problematiek… Het oude postkantoor in het centrum van het stadje is ook een museum op zich!

Horton Plains National Park, thee fabrieken en Nieuw Zeelandse taferelen

Sri Lanka Horton Plains Worlds End
World’s End, Horton Plains National Park

De meeste reizigers komen naar Nuwara Eliya voor het Horton Plains National Park. Hier kun je naar ‘World’s End’, wat bij helder weer een prachtig uitzicht biedt. Het is een relatief pittige klim die je het beste bij goed weer doet. Bij slecht weer zijn er betere alternatieven, zoals wandelen tussen de theeplantages, een bezoek aan één van de vele theefabrieken en genieten van grote, verse aardbeien of heerlijke kaas op de melkboerderij de Ambewela farm. Deze boerderij ligt in een prachtig groen heuvellandschap. Je zou bijna denken dat je in Nieuw Zeeland bent… Nuwara Eliya is echt een prachtig gebied met eindeloze theeplantages. Bij slecht weer, zou je dus ook gewoon een tocht met je privé chauffeur door de bijzondere omgeving kunnen maken.

Van Nuwara Eliya naar Kandy

Sri Lanka theeplantange tussen Nuwara Eliya en Kandy
Theeplantanges tussen Nuwara Eliya en Kandy

Kronkelende wegen, watervallen en waar je ook kijkt groene heuvels, diepe dalen, met hier en daar vrouwen die theeblaadjes aan het plukken zijn in prachtige kleurrijke traditionele kleding (de sari). Dat is wat je ziet wanneer je van Nuwara Eliya naar Kandy rijdt… Je rijdt van het ene adembenemende uitzicht naar het andere. Onderweg passeer je diverse lokale stalletjes waar de heerlijkste vruchten worden verkocht, zoals verse aardbeien en jackfruit. Uiteraard is het ook een must om te stoppen bij één van de vele theefabrieken. Grote kans dat hier de thee vandaan komt die je thuis in Nederland of België veelvuldig drinkt… Je krijgt een rondleiding door de rijk geurende fabriek en mag uiteraard de thee proeven.

Sri Lanka laat je versteld staan van haar schoonheid! Wil je zelf deze indrukwekkende theeplantages, ruige stranden en het heerlijke eten ontdekken? Wij helpen je graag met het uitstippelen van de perfecte route. Neem vrijblijvend contact met ons op of neem eens een kijkje bij onze voorbeeld reizen inclusief deze highlights op onze website.

Sanne, auteur van het artikel De mooiste treinreis ter wereld, van Ella naar Nuwara Eliya

Sanne

Reisspecialist Indonesië en Thailand
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Sri Lanka
Activiteit
Natuur
Tips