De kleine stad Paro ligt in een vallei vol getrapte rijstvelden en boerderijtjes. Eromheen zie je bergen met naaldbossen. Her en der liggen tempeltjes, soms in de vallei, en soms, zoals in het geval van de fotogenieke Taktsang Lhakhang, balanceren de tempelgebouwtjes op de uiterste randen van de rotsen.
Er wonen hier al eeuwenlang mensen, maar toch valt op dat het stadje relatief nieuw is. Er wordt hier pas vanaf midden jaren 80 echt een centrum gebouwd. Paro heeft ook de enige luchthaven van het land.

De leukste excursies en activiteiten in Paro
Dit zijn onze tips:
- Taktsang Lhakhang (Tiger’s Nest)
- Paro Dzong (Rinpung Dzong)
- Tachog Lhakhang
- Ta Dzong National Museum
- Kyichu Lhakhang
- Dungtse Lhakhang
Taktsang Lhakhang (Tiger’s Nest)
De terecht beroemdste bezienswaardigheid van Bhutan staat in de omgeving van Paro, op 900 meter boven de valleibodem op een klif. Met grote zorg zijn de 7 tempeltjes van de Taktsang Lhakhang honderden jaren geleden steen voor steen opgetrokken langs en tegen een bergwand. Het klooster lijkt maar net op het randje van de rotsen te balanceren.
De enige manier om bij de Taktsang Lhakhang te komen is door een lange (in totaal ongeveer 5 uur durende) wandeling (van heen en terug iets meer dan 6 km) naar het tijgersnest (de bijnaam van de tempel) te maken. Een uitdaging? Als je een beetje fit bent, is het te doen. Het is even zweten, maar je weet waarom je hieraan begint, en onderweg is het uitzicht geweldig.
Waarom Tiger’s Nest? Daar hoort een verhaal bij. Volgens de overlevering werd Padmasambhava oftewel Guru Rinpoche (die het Tibetaanse boeddhisme over de regio verspreidde) op de rug van een tijger vanuit Tibet hier naartoe gebracht om als eerste te mediteren.
Paro Dzong (Rinpung Dzong)
Dit klooster was vroeger niet alleen het religieuze centrum van Paro, maar diende ook als regeringszetel en werd als fort gebruikt om de vallei tegen Tibetaanse invasies te beschermen. Als je in Paro bent, is er geen ontkomen aan deze voormalige burcht. De indrukwekkende muren torenen boven de stad uit.
De Paro Dzong wordt nu gebruikt voor administratieve overheidsfuncties en rechtbanken. In het kloostergedeelte leven nog altijd meer dan 100 monniken. Verderop zie je de traditionele houten Nyamai Zam brug en ligt er een flink plein waar tijdens het Tsechu Festival kleurrijke dansshows te zien zijn.
Tachog Lhakhang
De brug bij het besloten klooster Tachog Lhakhang is mogelijk beroemder dan het klooster zelf. Je kunt het klooster in, maar dan moet je eerst toestemming vragen. Die beroemde ‘ijzeren’ brug ligt aan de oevers van een kristalheldere rivier. Om bij het klooster te komen moet je wel even die 900 jaar oude hangbrug over.

Ta Dzong National Museum
Ta Dzong aan de Mangde Chu rivier was lang een wachttoren, maar herbergt tegenwoordig het nationale museum van Bhutan. Het opvallende witte ronde gebouw heeft metersdikke muren en is een van de bekendste ‘landmarks’ van het land.
In het museum kom je van alles te weten over Bhutan in het stenen tijdperk, over veldslagen tussen goden en demonen, over het boeddhisme en zie je veel bronzen beelden, Bhutaans textiel en een stenen ei dat door een ezel zou zijn gelegd.
Kyichu Lhakhang
Kyichu Lhakhang is één van de 108 tempels die in het jaar 659 op één dag door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo zou zijn gebouwd, met als doel de duivelin Sin Mo te beteugelen. In de 19e eeuw is een gouden dak toegevoegd. Deze actieve tempel heeft veel sfeer omdat er altijd wel oudere Bhutanezen zijn die de gebedsrollen laten draaien.
Dungtse Lhakhang
De unieke drie verdiepingen tellende Dungtse Lhakhang is een van de meest sprookjesachtige tempels die je in Bhutan kunt zien. Dat komt vooral omdat de tempel is gebouwd in de vorm van een stoepa. Het was het idee van Thangtong Gyelpo, die verder vooral ‘ijzeren’ bruggen bouwde en Tibetaanse opera zong.
Op maat gemaakte reizen naar Paro
Bij AsiaDirect combineren we tientallen jaren reiservaring met heel veel lokale expertise. Onze Bhutan rondreizen worden ter plaatse samengesteld. We kennen de hotels en maken de excursies die we aanbevelen eerst zelf.
De Bhutan rondreizen die je hieronder ziet staan, gaan allemaal naar Paro. Wil je iets aanpassen, dan kan dat. We combineren jouw wensen met onze kennis om samen een prachtige rondreis op maat te maken. Een paar voorbeelden:
- 18-daagse rondreis Majestic Bhutan
- 13-daagse rondreis Beste van Bhutan
- 11-daagse rondreis Bhutan Belevenis
- 7-daagse rondreis Hart van Bhutan
- 6-daagse rondreis Klassiek Bhutan

Paro met kinderen
De meest gestelde vraag van gezinnen met kinderen die naar Paro reizen is of kinderen de trekking naar het tijgersnest kunnen maken. In het algemeen kun je zeggen dat iedereen met een redelijke conditie de tocht naar Taktsang Lhakhang kan maken.
Voor kinderen ouder dan 6 of 7 is de wandeling normaal gesproken geen probleem. Voor jonge kinderen die niet meer gedragen kunnen worden is het soms een uitdaging. Het ligt dan vooral aan je kind, dit kun je zelf het beste inschatten. Kinderen tot een jaar of 3 kunnen worden gedragen of stukken worden gedragen.
Beste tijd om Paro te bezoeken
Het voorjaar (maart tot mei) en najaar (september tot november) zijn de beste tijd om Paro te bezoeken. Het weer is meestal helder (gemiddeld 26 dagen per maand) en de temperaturen zijn prettig. Juni, juli en augustus zijn de natste maanden.
Oktober tot november zijn de droogste maanden, november tot begin maart de koudste. Tussen december en februari schommelen de temperaturen in Paro tussen de -1°C en 12°C en van juni tot september tussen de 13°C en 23°C.
Hoeveel dagen heb je nodig in Paro?
Twee of drie dagen heb je nodig om Paro goed te kunnen zien. Dat wil zeggen: als je naar de Taktsang Lhakhang (Tiger’s Nest Temple) wilt, want dat kost je al een volle dag. We zeiden het al, je moet er naartoe wandelen en dat kost je een uur of 5.