Wat zijn de belangrijkste feestdagen in Indonesië?
De Indonesiërs hebben 12 dagen vakantie per jaar, daar moeten ze het mee doen. Natuurlijk zijn er wel een aantal dagen die iedereen vrij is. Aangezien op Bali na het hele land (met bijna 300 miljoen inwoners) ramadan viert, is dat dus de grootste en belangrijkste gebeurtenis van het jaar.
Dit zijn een paar van de belangrijkste nationale feestdagen:
Ramadan
De ramadan duurt een maand en moslims eten en drinken tijdens deze periode niet van zonsopkomst tot zonsondergang. Het is een tijd van bezinning en reflectie en er wordt veel in de Koran gelezen. Vooral tijdens de laatste tien dagen. Het vasten stopt ’s avonds traditioneel met een kort gebed, een glas melk en een dadel.
De ramadan eindigt met Eid el-Fitr (het feest van het vasten verbreken). Veel moslims zoeken dan hun familie op en er worden cadeautjes gegeven en lekkernijen gedeeld. De datum van het begin van ramadan hangt af van de stand van de maan.
Voor reizigers in Indonesië betekent ramadan dat veel winkels en restaurants gesloten kunnen zijn. Aan het eind van ramadan zoeken veel moslims familie op, hetgeen betekent dat het extreem druk is op bus- en treinstations.
Veel informatie over vaccinaties, geldzaken en internet, plus de meestgestelde vragen over Indonesië vind je op onze pagina Reistips Indonesië.
Hari Merdeka (Onafhankelijkheidsdag)
Indonesië, voorheen een Nederlandse kolonie, werd onafhankelijk op 17 augustus 1945. En dat wordt elk jaar groots herdacht en gevierd in het hele land. Er zijn parades in Jakarta en straten en huizen worden met de Indonesische vlag versierd.
Hari Nyepi
De letterlijke vertaling van Hari Nyepi is ‘stille dag’. Achter deze viering (in het voorjaar) zit een bijzonder verhaal. Het is de heiligste en belangrijkste hindoeïstische dag op Bali.

Tijdens Hari Nyepi wordt er een zuiveringsritueel uitgevoerd waarbij de boze geesten worden weggejaagd door middel van vuurwerk, trommels en gigantische monsters, gemaakt van papier-maché. Nadat dit zuiveringsritueel is uitgevoerd, komt pas echt de stille dag.
Om de kwade geesten te overtuigen dat niemand meer op het eiland leeft, blijven de bewoners tijdens deze dag allemaal binnen en moeten ze ook zo stil mogelijk zijn. Het vliegveld is gesloten en echt niemand mag de straat op. Heel bijzonder om dit mee te maken!
Galungan
Galungan is een hindoeïstisch festival waarbij de overwinning van het goede op het kwade wordt gevierd. Dit festival wordt twee keer per jaar (in het voorjaar en in het najaar) gevierd om God dankbaar te zijn en boze geesten af te weren.
Op veel plekken in Indonesië worden de straten versierd met versierde bamboestokken en penjor (een gedecoreerde paal), en overal hangen offergaven. De straten zijn kleurrijk, de mensen blij en het is één en al feest!