Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'De lekkerste vegetarische gerechten in Maleisië'
Maleisië

De lekkerste vegetarische gerechten in Maleisië

Sanne » Oktober 2020

Verwen je smaakpappillen in Maleisië

Eten is in Maleisië één van de belangrijkste bezigheden van allemaal. De Maleisiërs besteden hier veel tijd en zorg aan en dat proef je in de gerechten. De gerechten zijn divers, smaakvol en vaak spotgoedkoop. Ook vegetariërs en veganisten kunnen je smaakpappillen laten verwennen in dit bijzondere land. Wij hebben de lekkerste vegetarische en /of veganistische gerechten voor je op een rijtje gezet. Eet smakelijk!

1. Nasi Campur

Maleisie Top 10 vegetarische gerechten Nasi Campur
Nasi Campur

Een erg populair gerecht in Maleisië is Nasi Campur. Je kunt het overal vinden. Nasi Campur bestaat uit rijst geserveerd met verschillende kleine gerechten. Het wordt vaak in buffetstijl aangeboden, waardoor je zelf kan kiezen wat je wel en niet wilt. Je kunt dan makkelijk de vegetarische of veganistische opties er uit te kiezen, welke vaak ook nog het voordeligst zijn. Het is ook een populair gerecht in Indonesië waar ze het Nasi Rames noemen. Ook kom je het tegen in Singapore, Brunei en Zuid-Thailand.

2. Nasi Lemak

Maleisie eten Nasi Lemak
Nasi Lemak

Nasi Lemak wordt gezien als het nationale gerecht van Maleisië. De rijst wordt gekookt in kokosmelk met pandan bladeren, wat het gerecht een heerlijke smaak en geur geeft. De rijst wordt geserveerd met verschillende bijgerechten. Essentieel voor Nasi Lemak is deze ‘kokosrijst’, een grote lepel sambal, ‘ikan bilis’ (gedroogde anchovies, garnalenpasta uien en rode pepers), geroosterde pinda’s, een hardgekookt ei en plakjes of stukjes komkommer. Bij deze basis kan er van alles geserveerd worden, afhankelijk van de verkoper, zoals bijvoorbeeld een portie kerrie, rendang of gebakken kip. Dit is ook een gerecht dat je op elke ‘straathoek’ tegenkomt, van kleine eetstalletjes tot luxe hotels. Ik hoor je denken, maar dit klinkt allesbehalve vegetarisch of veganistisch.

Nasi Lemak kan ook veganistisch worden bereid. Deze versie bestaat uit rijst, gefrituurde pinda’s, komkommer, pikante tomaat en sambal van chili (tomaten en pepers die zijn gekookt en samen gebakken) en verschillende groente gerechten of curries. Veganistische variaties zijn vooral te vinden in speciale restaurants.

3. Pisang Goreng (gebakken banaan)

Maleisie eten Pisang Goreng 2
Pisang Goreng

Dit is een gevaarlijke snack! Als je hem eenmaal hebt geproefd, weet je waarom… De gebakken banaan is zo lekker, dat je niet wil stoppen met eten 🙂

De pisang goreng of terwijl gebakken banaan mag je niet missen als je Maleisië bezoekt! Deze snack tref je in vele eetstalletjes op straat aan. De banaan heeft een heerlijk knapperig dun jasje. Hij is heel anders van smaak dan de gebakken banaan die we uit de Chinese restaurants in Nederland en België kennen. Proef hem vooral als hij nog een beetje warm is. Dat wordt zeker smullen!

4. Indiase gerechten – Dosas

Maleisie eten Dosa
Dosa

In Georgetown (Penang), Melaka en Kuala Lumpur vind je Indiase buurten met veel vegetarische en ook veganistische gerechten.

Eén van deze Indiase gerechten zijn de Dosas, ook bekend onder de naam Thosai. Deze lichte, knapperige pannenkoeken worden gemaakt van gefermenteerd rijstmeel, gevuld met een gekruide aardappelpuree vulling en geserveerd met sambar (linzenstoofpot) en kokosnootchutney. Ze zijn geliefd als ontbijt, maar je kunt ze de hele dag door eten!

5. Roti Canai

Maleisie eten Roti Canai
Roti Canai

Roti Canai of Roti Cane of Roti Parotta, is een soort rond brood of pannenkoek van Indiase origine. De Indiase Moslims hebben dit meegenomen naar Maleisië.

Dit brood is lekker om af te scheuren en mee te dippen. Je kunt dit met warme gerechten eten, zoals Dal (linzen), wat voor een heerlijke lunch of avondmaal zorgt. Maar dit platte brood is ook erg lekker als snack of dessert met chocolade, banaan, kaya jam of zoete melk.

Nog een gerecht wat je dus gerust (om zijn variaties) de hele dag door kunt eten!

6. Roti tisu (tissue) of Roti Helikopter

Maleisie eten Roti tissue
Roti tissue

Dit is een dunnere versie van de Roti Canai en wordt in een bijzondere vorm geserveerd! Tip: Begin voorzichtig van bovenaf te scheuren om het te eten!

Zie je ‘Roti tisu, roti tissue of roti helikopter’ op het menu staan, dan is dit zeker een aanrader om te proberen. Het vergt namelijk enige vaardigheid om deze roti op een mooie manier te serveren… Eet smakelijk!

7. Kaya Pau

Maleisie eten Kaya Pau
Kaya Pau

Kaya pau is een gestoomd broodje met een kaya vulling, een soort kokosjam. Er is een groene en oranje-achtige kaya jam. Kaya is gemaakt van kokosmelk, eieren, suiker en soms boter. De groene kaya voegt hier ook nog Pandan aan toe.

De Kaya Pau lijkt op wat wij kennen als een Bapao, maar dan met een zoete vulling. Kaya jam is ook vaak op toast te vinden of ‘los’ in een pot te koop zodat je het zelf lekker op bijvoorbeeld een boterham of pannenkoek kunt smeren.

8. Parippu Vadai

Maleisie eten Parippu Vadai
Parippu Vadai

Een andere heerlijke Indiase snack. Paruppu Vadai, Parippu Vada, Chana Dal (Lentil) Fritters of Parippu Vadai zijn gefrituurde linzencakes gekruid met curry bladeren, chili en andere specerijen. Ze zijn vaak knapperig van buiten en heerlijk zacht van binnen. Een warm cakeje rijk aan smaak.

Een populaire Indiase snack dat vaak op straat wordt verkocht en dus heerlijk als tussendoortje op de vuist gegeten kan worden.

9. Banana leaf rice

Maleisie Top 10 vegetarische gerechten Banana leaf rice
Banana leaf rice

De manier waarop dit geserveerd wordt is bijzonder én duurzaam. Zoals de naam al verraadt, wordt het geserveerd op een bananenblad.

Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Zuid India, en zo aten ze het daar ook voordat ze naar Maleisië kwamen. In het midden ligt rijst, geserveerd met knapperige pappadom en een verscheidenheid aan groenten, soms geserveerd met vlees of vis gerechten. Maar als vegetariër, kun je deze laatste onderdelen uiteraard achterwege laten.

10. Tahu Sumbat (gevulde tofu)

Maleisie Top 10 vegetarische gerechten Tahu Sumbat
Tahu Sumbat

In Zuidoost-Azië tref je veel verschillende soorten tofu aan. Tahu Sumbat bestaat uit gevulde tofu. Het is gemaakt van gefrituurde tofu-blokjes die worden opengesneden en gevuld met sliertjes komkommer en taugé. Vervolgens worden ze besprenkeld met een pikante chilisaus. Je kunt dit gerecht vinden op markten en in food courts.

Heb je inmiddels trek gekregen? Zin om deze lekkernijen zelf uit te gaan proberen? Kijk dan eens bij onze reizen naar Maleisië of laat ons jouw perfecte culinaire reis samenstellen!

Sanne, auteur van het artikel De lekkerste vegetarische gerechten in Maleisië

Sanne

Reisspecialist Indonesië en Thailand
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Maleisië
Eten en drinken
Tips
Top 10

Vragen of reisadvies?
We helpen je graag verder :)

Bel ons nu

Onafhankelijke review sites geven AsiaDirect:
9.3

AsiaDirect is aangesloten bij:
Logo ANVR Logo Calamiteitenfonds Logo SGR

Anderen bekeken ook

Meer inspiratie vind je in ons travel blog!