Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hotdeals
Aanbiedingen
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Budget
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Aanbiedingen
Hotdeals
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen
×

Kom je ook naar de Vakantiebeurs Utrecht?

Van donderdag 12 t/m zondag 15 januari staan we weer op de Vakantiebeurs in Utrecht! Kom je ook om jouw droomreis met één van onze reisexperts uit te stippelen? Wij staan in het Thailand paviljoen, standnummer 12.D011.
Blog artikel 'Top 10 lekkerste Vietnamese gerechten'
Vietnam

Top 10 lekkerste Vietnamese gerechten

Sanne » Maart 2021

De Vietnamese keuken staat bekend als één van de lekkerste ter wereld. Er zijn zoveel culinaire hoogtepunten, dat het moeilijk is om een top 10 samen te stellen. Toch hebben we het geprobeerd. Reis je binnenkort naar Vietnam, probeer zeker de Vietnamese gerechten in deze lijst te proeven. Volgens ons is dit een goede selectie van wat de Vietnamese keuken te bieden heeft. Lees snel verder voor de lekkerste maaltijden in Vietnam. Kijk hier alvast voor wat reisinspiratie.

1. Xoi – kleefrijst

Vietnam eten Xoi kleefrijst
Xoi – kleefrijst

“Xoi”, of “kleefrijst”, is in veel eetkraampjes en lokale restaurantjes in Zuidoost-Azië te vinden. In Vietnam is kleverige rijst een populair ontbijtproduct dat je een boost aan extra energie geeft om de dag goed te beginnen.

De kleefrijst wordt geleverd met een willekeurig aantal toevoegingen (van kip of varkensvlees tot gebakken of gekookte kwarteleieren), maar bijna altijd met versnipperde gedroogde sjalotten bovenop. De populairste combinatie bestaat uit kippenvlees, worst en lente uitjes. Je kunt dit prachtige gerecht bij de meeste lokale markten vinden voor omgerekend een euro per kom.

2. Banh Mi – Vietnamese baguette sandwich

Vietnam eten Banh Mi baguette sandwich
Banh Mi – Baguette sandwich

Banh Mi is samen met Pho en loempia’s waarschijnlijk het meest bekende gerecht van Vietnam. Banh Mi is de Vietnamese versie van ons broodje gezond. Het unieke van Banh mi ligt niet alleen in de lichte en knapperige baguette, maar ook in de variatie in smaken.

Deze baguette sandwich gevuld met groenten en een keur aan vullingen, waaronder paté en een vers gemaakte omelet, is zo heerlijk dat het overal ter wereld wordt nagebootst. In het noorden houden chefkoks zich vast aan de basiselementen van brood, margarine en paté, maar ga naar het zuiden dan kan jouw Banh Mi een kleurrijkere combinatie bevatten van kaas, vleeswaren, groenten in het zuur, worst, gebakken ei, verse koriander en chili saus. In het dorpje Hoi An, achter de lokale markt, vind je het meest beroemde Banh Mi vrouwtje van Vietnam. Ze is al in diverse tv shows verschenen.

3. Banh Cuon

Vietnam eten Banh Cuon
Banh Cuon

Proef de Franse invloed in dit beroemde en heerlijke recept gemaakt van tarwe, eieren en zuivelproducten. Vietnamezen, vooral uit het noorden, zijn trots op hun gestoomde crêpe gemaakt van rijstmeel en water. Deze is rijkelijk gevuld met gemalen varkensvlees, bospaddenstoelen, uien en kruiden. De meeste koks bereiden deze crêpes met de stoom methode. Banh Cuon wordt geserveerd met een mengsel van vissaus, suiker en limoen en een grote schaal verse tuinkruiden, zoals munt en Thaise basilicum.

4. Pho – Vietnamese soep

Vietnam eten Pho soep
Pho

Welke lijst met Vietnamese gerechten zou compleet zijn zonder Pho. Dit eenvoudige hoofdgerecht, bestaande uit een zoute bouillon, verse rijstnoedels, kruiden en kip of rundvlees, kan men de hele dag overal kopen – en dat is begrijpelijk. Het is goedkoop en zeer smakelijk!

Pho is tot ver buiten Vietnam bekend. Je ziet het overal, van kleine straatstalletjes tot high-end restaurants. Naast kip of rundvlees kun je het ook krijgen met ossenhaas, biefstuk, kippenvleugels tot kippendij. Vraag aan de receptie van je hotel of aan je gids waar je de lekkerste Pho in de buurt kunt vinden en ze zullen met trost “hun” favoriete Pho tent kunnen aanwijzen.

5. Com Tam – Gebroken rijst

Vietnam eten Com Tam Gebroken rijst
Com Tam – Gebroken rijst

Deze eenvoudige maaltijd is één van de meest populaire gerechten uit Zuid-Vietnam. Je kunt Com Tam op elk moment van de dag eten, maar de Vietnamezen eten het vooral ‘s ochtends. De dun gesneden varkenskarbonade wordt gemarineerd in vissaus en knoflook en daarna gebarbecued en geserveerd met gebroken rijst, plus een mengsel van dun gescheurd varkensvel. Bovenop het vlees zijn er verschillende veel gebruikelijke ingrediënten, zoals fijn gesneden komkommer, tomaat en ingemaakte groenten, samen met varkensgehaktbrood en een gebakken ei. Als een droge schotel, zou het normaal worden geserveerd met een kleine kom met vissaus.

Volg je neus en de lucht van heerlijk gebarbecued vlees en je zult snel een tentje vinden waar ze Com Tam verkopen voor rond de 1 a 2 euro per kom.

6. Banh Xeo – Sissende cake

Vietnam eten Banh Xeo Sissende cake
Banh Xeo – Sissende cake

Banh Xeo zijn hartige pannenkoeken die letterlijk vertaald zinderende cake betekent, vanwege het geluid dat ze maken wanneer ze worden gekookt. Een goede knettercake is een knapperige crêpe dat bol staat van spek, garnalen en taugé, plus garnering van verse kruiden die kenmerkend zijn voor de meeste authentieke Vietnamese gerechten.

Om ervan te genieten als een local, snijd je het in hanteerbare plakjes, rol je het op in rijstpapier of slablaadjes en dompel je het in een speciale saus die de chef voor je heeft gemengd. De beste Banh Xeo vind je in het voormalige Saigon en de Mekong Delta.

7. Cha Gio of Nem – Vietnamese loempia

Vietnam eten Cha Gio of Nem Vietnamese loempia
Cha Gio – Vietnamese loempia

Wie aan Vietnam denkt, denkt vaak aan loempia’s. De “echte” Vietnamese loempia’s zijn wel iets anders dan de Nederlandse of Vlaamse “Vietnamese loempia’s”.

De Vietnamese loempia’s in Vietnam hebben een dunne knapperige schil, zijn gevuld met een zachte groente en vleesvulling en worden geserveerd met een pittige saus op basis van vissaus die ook net anders is dan dat we gewend zijn. In het noorden worden deze loempia’s aangeduid met de naam Nem, terwijl zuiderlingen ze Cha Gio noemen. Ze worden meestal gevuld met varkensgehakt en in blokjes gesneden groenten. Sommige plaatsen serveren ze ook met krab, tofu of zelfs gepureerde taro of zoete aardappel. In elk restaurant in Vietnam staan wel loempia’s (spring rolls) bij de voorgerechten op de menukaart.

8. Bun Bo Hue

Als je een soepliefhebber bent, dan zal je blij zijn om te horen dat Bun Bo Hue een ander klassiek Vietnamees gerecht is. Of je nu in Noord-, Zuid- of Centraal-Vietnam bent, “Bun” biedt unieke en specifieke smaken in elke regio. Hue is de beste plek om dit gerecht te proberen, vanwege de stijl van ‘Bun Hue’. De Hue-stijl is niet alleen elegant en verfijnd, maar ook iets pittiger. Wandel door de kleine straatjes van Hue en je komt vast en zeker Bun Bo Hue tegen!

Als je bij ons de ‘Hue food tour’ boekt, stoppen we bij één van de meest bekende Bun tenten van de stad. Uiteraard maken we nog veel meer leuke en lekkere stops tijdens deze food tour.

9. Bun Cha

Vietnam eten Bun Cha
Bun Cha

Bun Cha is één van de oudste favorieten van de Noord-Vietnamese keuken. Dit gerecht is de beste keuze voor een Vietnamese lunch. Het is een gerecht bestaande uit gegrild varkensgehakt en wat dun gesneden speklapjes, bereid op houtskoolfornuis. Bun Cha wordt geserveerd met rijstnoedels en verse kruiden. Alle ingrediënten samen zijn gedoopt in een zoet pittige vissaus met jonge papaja stukjes.

De beste plek om Bun Cha te proberen is Hanoi. De meest bekende plek in Hanoi is waar president Obama samen met Antoine Bourdain heeft gegeten gedurende het staatsbezoek; Bun Cha Huong Lien, 24 Le van Huu, Hanoi.

10. Goi cuon (verse loempia)

Vietnam eten Goi cuon verse loempia
Goi cuon – Verse loempia

Verse loempia’s behoren tot de beroemdste Vietnamese gerechten en zijn zeer aangenaam van smaak. Elk doorschijnend loempia velletje zit vol met salade, koriander en verschillende combinaties van gehakt varkensvlees, garnalen of krab. Op sommige plaatsen worden ze geserveerd met sla en/of munt. De zuidelijke variant heeft geroosterde reepjes varkensvlees ingepakt met groene banaan en sterfruit welke vervolgens worden ondergedompeld in een rijke pindasaus – net zo lekker als het klinkt.

Een leuke plek om dit gerecht en andere soortgelijke hapjes te proberen is bij het loempia restaurant: Wrap and Roll, 62 Hai Bà Trưng, achter het Opera Huis in Ho Chi Minh City.

Kijk snel eens bij onze rondreizen door Vietnam om al dit lekkers zelf te gaan proeven!

Sanne, auteur van het artikel Top 10 lekkerste Vietnamese gerechten

Sanne

Reisspecialist Indonesië en Thailand
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044
Meer weten over dit onderwerp of reisadvies op maat? Bel direct op +31 (0) 85 006 2044

Dit artikel met plezier gelezen? Deel het met je vrienden!

Verder lezen over..

Vietnam
Eten en drinken
Tips
Top 10